Ennätyskuivuus vaivaa varsinkin kasveja

Elokuun aikana on Helsingissä ollut vain yksi sadepäivä. Muuallakin Suomessa kuivuus alkaa tuntua kasveissa ja vesistöissä.

Pitkään jatkunut kuivuus vaivaa varsinkin kasveja. Kuivimmilla paikoilla kasvavat kasvit saattavat saada kuivuusjaksosta pysyviäkin vaurioita. Järvivesien pinta on kuitenkin korkealla ja pohjavettä riittää.

Viimeisen kuukauden aikana esimerkiksi Helsingissä on ollut yksi sadepäivä. Kuivuuden vaikutukset näkyvät kaikkialla. Metsäntutkimuslaitoksen tutkija Katriina Lipponenkaan ei voi kuin taivastella.

- En minä muista näin pahaa kuivuusvuotta ainakaan 90-luvun aikana, Lipponen toteaa.

-Vauriot näkyvät ensimmäisenä koivussa ja muissa lehtipuissa. Havupuista kuivuus vaivaa varsinkin kuusia.

Palaneet nurmikot toipuvat yleensä aina. Isommat kasvit selviävät sitä paremmin, mitä paksummassa maakerroksessa ne kasvavat.

- Kyllä puu voi kuollakin kuivuuden vaikutuksesta jos se on riittävän ankaraa, Lipponen kertoo.

Koivut kärsivät jo nyt sienten aiheuttamista laikuista. Kuuset altistuvat kaarnakuoriaisille ja muille tuholaishyönteisille, mutta vasta ensi kesänä. Edes sateet eivät enää pelasta pahiten kärsineitä kasveja.
Myös Lounais-Suomen pienet vesistöt uhkaavat kuivua.

Suomen ympäristökeskuksen erikoistutkija Marja Reuna kuitenkin rauhoittelee kuivuudesta huolestuneita.

-Tietysti kasvillisuus kaipaisi sadetta, mutta ei tässä mitään katasrofia ole tulossa. Ihan varmasti ne syyssateet sieltä tulee ennemmin tai myöhemmin.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 23.08.2002)

Lue myös:

    Uusimmat