Ennakkoluulot jylläävät yhä romanien työllistymisessä – ”Väärä väri” on estänyt myös autokaupat

Romanit töihin yrittäjyydellä –"ennakkoluuloja on" 1:57

Romanien on yhä vaikea saada töitä ennakkoluulojen takia. Moni uuden polven romani onkin perustanut yrityksen luodakseen työtä itselleen ja ystävilleen.

Romanien työttömyysprosentti ei ota laskeakseen. Tällä hetkellä työttömänä on arviolta 40–50 prosenttia työikäisistä romaneista. Syynä ovat ennakkoasenteet: työnantajista noin puolet ilmoitti taannoisessa kyselyssä suoraan, ettei mielellään palkkaa romania.

Moni uuden polven romani onkin päättänyt perustaa yrityksen luodakseen työtä itselleen ja ystävilleen.

– Kyllä, on helpompi itse alkaa yrittäjäksi kuin mennä töihin jollekin. Ennakkoluuloja on niin paljon, ettei välttämättä pääse töihin, kertoo yrittäjä Hemmi Hedman Kokkolan Autopörssistä.

Kokkolassa on jo 7 autoalan yritystä, joita pyörittävät romanit. Hedman palkkasi työhön myös isänsä, joka tietää, että ennakkoluuloja on autokaupassakin.

– Kerrankin tuli mies kauempaa matkojen päästä hakemaan autoa, jonka kaupasta oli sovittu. Kun hän näki minut, hän totesi että ei tule kauppoja. ”Väärän värinen” hän kommentoi – ja lähti pois. Tajusin pian, että kommentti tarkoitti minua, Dimitri Lindgren kertoo.

Perjantaina autokaupoille on tullut rovaniemeläinen Rauno Kiviniemi. Hän ei hätkähdä liikettä, jonka molemmat kauppiaat ovat romaneja – isä ja poika.

– Ei, mikäpäs siinä. Autojahan nämä ovat, ja miehet tekevät työtään. Mutta kyllä niitä ennakkoluuloja Suomessa aika paljon on, Kiviniemi myöntelee.

”Luottamus on voitettava”

Romanien yrittäjyys on lisääntynyt reippaasti viime vuosina. Kokkolan romanivetoisista autokaupoista ensimmäisen perusti jo vuosia sitten Kyösti Svart. Nyt hänen liikkeensä pullistelee toisen toistaan komeampia käytettyjä mersuja.

– Taisin olla ensimmäinen, joka uskalsi lähteä yrittämään. Muutkin innostuivat nähdessään, että romanikin voi onnistua yrittämisessä, Kokkolan AutoCenterin Kyösti Svart kertoo.

Svart on törmännyt ennakkoluuloihin monta kertaa, eivätkä ne vieläkään ole haihtuneet. Tuttua on sekin, että ostaja kääntyy ovelta nähdessään romanin myyjän paidassa.

– Kyllähän niitä ennakkoluuloja on. Mutta kun yrittäjänä toimii ja pyrkii tekemään asiansa rehellisesti, se auttaa. Luottamus täytyy ansaita niin valtaväestön keskuudessa kuin muutenkin.

Koulutus parantaa tilannetta

Kyösti Svart uskoo, että tilanne paranee koulutuksen ja uuden sukupolven myötä. Samoin ajattelee Dimitri Lindgren.

– Sehän on ihan selvä asia, että kun ihmiset näkevät että kaikki tekevät rehellistä hommaa ja ovat yhteiskunnassa kiinni, se auttaa paljon. Silloin ollaan samassa arvossa kuin valtaväestökin, Lindgren uskoo.

Hemmi Hedman näki aikanaan yrittäjyyden ainoa mahdollisuutena päästä työn syrjään kiinni.

– Tiesin että en pääse opiskelemaan enkä välttämättä töihinkään, enkä halunnut jäädä kotiin pyörimään. Niinpä perustin yrityksen heti kun täytin 18 enkä ole katunut, hymyilee Hemmi Hedman.

Dimitri Lindgren työllistyi poikansa yrityksen myötä.

– Joo, meillä poika on johtaja ja minä olen vain työntekijä, Dimitri Lindgren naurahtaa.

Lue myös:

    Uusimmat