Yrittäjät perustivat välitysfirman etsimään kadonnutta työvoimaa – autokauppapomoa lämmittää, kun nuori löytää kykynsä

Yrittäjät perustivat välitysfirman etsimään kadonnutta työvoimaa 2:14
Video: Tällainen on Remmin tarina.

Yrittäjien perustama vuokratyöfirma Remmi ei tavoittele voittoa eikä halua piikitellä te-toimistoja tehottomuudesta. Mutta työmarkkinoille on saatava vauhtia, kun firmoissa on työvoimapula. Remmi haluaa auttaa erityisesti vaikeasti työllistettäviä sekä ulkomaalaisia. Tulokset ovat innostavia.

Ukrainalainen Tetyana Demydenko tuli lasten ja äitinsä kanssa Suomeen turvaan sodasta viime maaliskuussa. Hänen miehensä jäi sotimaan. Ahdistavaa oloa helpottaa se, että Demydenko on saanut työtä, tosin ei ihan koulutustaan vastaavaa.

Hän työskenteli Ukrainassa ulkomaankauppaa tekevän firman johtajana. Nyt hän hoitaa tiskejä Hotelli Sveitsissä Hyvinkäällä.

– Tämä on hyvä työ, pidän työstäni. Pääasia, että sain aluksi jotain työtä.

Pätevä vaikka pomoksi

Ehkäpä tämä onkin bisneskoulutuksen saaneen rouvan uuden urapolun alku. Suomessahan on pulaa pomoista ravintola-alalla. Ajatus saa elokuussa keittiössä aloittaneen Demydenkon nauramaan.

– En ole ajatellut ollenkaan näin pitkälle. Toivon enemmänkin, että lapseni saisivat aikanaan hyvän työpaikan.

Hotelli Sveitsin omistavan Primehotels Oy:n henkilöstöpäällikkö Kaisu Eronen löysi Demydenkon viime vuonna perustetun vuokratyöfirma Remmi Oy:n rekrytoinnin kautta. Hän kehuu työntekijäänsä vuolaasti.

– Hän on todella ystävällinen ja ahkera.

Suomalaiset ovat hiljaisia – siis mukavia!

Demydenko haluaisi jäädä Suomeen, etenkin lasten koulutuksen takia.

– Koulut ovat täällä todella hyviä Ukrainaan verrattuna. Ja suomalaiset ovat mukavia – hiljaisia ja rauhallisia. Työkaverit ovat olleet todella ystävällisiä.

Hauska kuulla, että hiljaisuus onkin hyveemme – ja hän sanoo meistä muutakin, joka miltei yllättää – eikä hän tarkoita Ukrainan sodan aiheuttamaa depressiota.

– Suomalaiset ovat paljon positiivisempia kuin ukrainalaiset.

Yksi Remmin liki 70:sta perustajasta on Rinta-Joupin Autoliike Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari Rinta-Jouppi. Hän mieltyi erityisesti Remmin ideaan, vaikeasti työllistettävien ja ulkomaalaisten auttamiseen. Remmi on osakeyhtiö, mutta se ei tavoittele voittoa.

– Vaikka CV ei ole sataprosenttinen, tämäkin ihminen tarvitsee työtä. Meidän firmalla on jo vuosien takaa kokemusta tällaisesta rekrytoinnista.

Nuoren osaaminen pitää löytää

– Olemme palkanneet nuoria ensin lumitöihin tai pesemään autoja. Helposti ajatellaan, että pystyvätkö he muuhun.  Olen nähnyt, miten tällaiset nuoret ovat perustaneet omia yrityksiä ja nyt me ostamme heiltä palveluja.

– Kun näen, että nuori oppii luottamaan itseensä ja löytää kykynsä, kyllähän se mieltä lämmittää, kuvailee Ari Rinta-Jouppi.

Vuokratyöfirmoja on jo useita ja onhan meillä julkinen te-toimistojenkin verkosto. Avoimien työpaikkojen ja työvoiman kohtaamattomuus on yhä iso ongelma. Onko liki käsinpoimittuna sopivaa työvoimaa firmoille etsivä Remmi Oy jo jonkinlainen piikki te-toimistojen kyvyttömyydelle hoitaa työllistämistä?

"Emme halua kilpailla, vaan työllistää"

– Yhteistyö te-toimistojen kanssa on yhä tärkeää, vakuuttaa Primehotelsin henkilöstöpäällikkö Kaisu Eronen.

Hän myöntää silti, että jos nopeasti tarvitaan juuri heidän tehtäviinsä sopiva työntekijä, varmempaa on etsiä häntä vuokratyöfirmasta.

– Emme kilpaile te-toimistojen kanssa, vaan haluamme yhteistyötä, vakuuttaa Remmiin sijoittanut Ari Rinta-Jouppi.

– Puhdas tavoitteemme on saada mahdollisimman moni työllistymään ja työllisyysastetta ylös. Se ei ole piikki kenellekään.

Lue myös:

    Uusimmat