Mainos

Ennakkoäänestys rauhoittui lauantaiksi

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys jatkui tänään odotetusti arkipäiviä rauhallisempana. Äänestämässä kävi 1,3 prosenttia äänioikeutetuista.

Äänensä kävi tänään antamassa 1,3 prosenttia äänioikeutetuista eli yhteensä 54 021 äänestäjää. Eilen äänestäjiä oli 100 000 enemmän.

Neljäntenä ennakkoäänestyspäivänä äänestysvilkkaus nousi 12,4 prosenttiin. Yhteensä yli 497 857 kansalaista on jo tehnyt valintansa.

Naiset äänestivät jälleen aktiivisemmin kuin miehet. Heitä kävi lauantaina uurnilla lähes 30 000 kun, miehistä äänesti 24 000.

Lapin äänestäjät ovat edelleen olleet aktiivisimpia. Siellä äänestysprosentti on jo 15,76. Aktiivisuus vähenee etelään päin tultaessa siten, että Uudellamaalla jäädään 9,65 prosenttiin.

Äänestysvilkkaus on pysynyt varsin lähellä viime vaalien tahtia. Pieni etumatka tasaantui nyt lauantain vähäisen äänestysinnon vuoksi.

Ennakkoäänestys Suomessa jatkuu ensi viikon tiistaihin. Useat äänestyspaikat ovat avoinna myös sunnuntaina.

Äänestäminen ei ole sidottu kotipaikkakuntaan, vaan sen voi tehdä missä ennakkoäänestyspaikassa hyvänsä. Mukaan pitää ottaa henkilöllisyystodistus. Kotiin postitetun äänioikeusilmoituksen ottaminen mukaan ei ole pakollista, mutta se nopeuttaa toimitusta.

Ruotsista aiempaa enemmän ennakkoääniä

Ruotsinsuomalaiset äänestivät kevään eduskuntavaaleissa huomattavasti aktiivisemmin kuin edellisen kerran.
Äänestyspaikkojen sulkeuduttua tänään Ruotsissa oli annettu 7 886 ääntä, kun neljä vuotta sitten Ruotsissa äänesti 6 164 suomalaista. Eduskuntavaalien ennakkoäänestys ulkomailla päättyi tänään.

Ruotsissa asuu Suomen väestörekisterikeskuksen tietojen mukaan 99 438 Suomessa äänioikeutettua, joten ruotsinsuomalaisten äänestysaktiivisuudeksi tulee näissä vaaleissa noin 7,9 prosenttia. Yhteensä ulkomailla asuvia suomalaisia äänioikeutettuja on noin 200 000.

Ruotsissa asuvat Suomen kansalaiset äänestävät siinä vaalipiirissä, jonka alueella ovat viimeksi Suomessa asuessaan olleet kirjoilla. Äänet jakautuvat siten kaikkien vaalipiirien kesken.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.