Mainos

Ennakkoäänestys päättyi

Presidentinvaalien toisella kierroksella annettiin ennakkoääniä reilut 1,47 miljoonaa. Kotimaassa 37,2 prosenttia äänioikeutetuista on jo äänestänyt.

Äänestystä

Ennakkoäänien määrä jäi hivenen pienemmäksi kuin edellisten presidentinvaalien toisella kierroksella. Kuusi vuotta sitten toisen kierroksen ennakkoääniä kertyi liki 1,5 miljoonaa. Ennakkoäänestyksen viimeisenä päivänä eli eilen kävi äänestämässä noin 202 000 kansalaista.

Naiset olivat koko ennakkoäänestyksen osalta miehiä aktiivisempia. Naisista on jo äänestänyt yli 839 000, kun miehillä luku on reilut 632 000. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina, jolloin vaalihuoneistot ovat auki aamuyhdeksästä iltakahdeksaan. Presidentinvaalien toisen kierroksen tulos on selvillä sunnuntaina noin iltakymmeneltä.

Ennakkoäänestys hiipui loppua kohti

Kansalaisten ennakkoäänestysinto hiipui seitsenpäiväisen äänestyksen aikana loppua kohti. Suurin äänestäjien määrä kirjattiin viime keskiviikkona ennakkoäänestyksen alkaessa, kun taas presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestys vilkastui loppupäästä. Ensimmäisellä kierroksella viimeisenä päivänä kävi äänestämässä vajaat 270 000 äänioikeutettua.

Ahkerimmin uurnilla käytiin Pohjois-Suomessa. Lapissa on äänestänyt jo 46 prosenttia äänioikeutetuista ja Oulun vaalipiirissä 42,4 prosenttia. Yli 40 prosentin päästiin myös Keski-Suomen, Vaasan, Mikkelin, Kuopion ja Pohjois-Karjalan vaalipiireissä. Alhaisinta ennakkoäänestysinto on manner-Suomen vaalipiireissä ollut Uudellamaalla, jossa äänestysprosentti on nyt 31,3.

Paikkakunnittain ahkerimmin on tähän mennessä äänestetty Lestijärvellä, jossa äänioikeuttaan on käyttänyt 67,9 prosenttia äänioikeutetuista. Liki samaan päästiin Halsualla, 67,3 prosenttia. Yli 65 prosentin vaali-intoon päästiin myös Vesannolla ja Kestilässä.

Varsinaisena vaalipäivänä suurimmat äänipotit ovat jaossa suurimmissa kaupungeissa. Helsingissä äänestysprosentti on ennakkoäänien jälkeen 34,5, Tampereella 36,1, Espoossa 31,9, Turussa 31,5, Vantaalla 29,6, Oulussa 36,3, Lahdessa 32,1, Kuopiossa 33,4, Jyväskylässä 37,3 ja Porissa 31,0. Kymmenellä suurimmalla paikkakunnalla on kuitenkin yhteensä vielä noin 900 000 äänioikeutettua, jotka eivät ole käyneet äänestämässä.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.