Ennakkoäänestys alkoi ripeästi

Kunnallisvaalien ja europarlamenttivaalien ennakkoäänestys alkoi tänään totutun vilkkaasti. Kello 17:ään mennessä manner-Suomen äänestyspaikoissa oli käynyt äänestämässä kunnallisvaaleissa 70 341 ja europarlamenttivaaleissa 67 217 kansalaista.

Äänestysvilkkaus oli ainakin suurimmissa kaupungeissa suunnilleen samaa luokkaa kuin viime vuoden eduskuntavaalien ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä. Jonoja ei kovin paljoa päässyt syntymään, vaikka ennakkoäänestyksen ensimmäinen ja viimeinen päivä ovatkin vanhastaan olleet ruuhkaisia.

Ennakkoäänestys päättyy ensi tiistaina. Äänestysaika on siten tavallista lyhyempi. Silti yli miljoonan kansalaisen uskotaan käyttävän äänioikeuttaan ennakkoon. Nykyisin äänestyspaikat ovat auki myös viikonvaihteessa.

Vanhaan tapaan suosituin äänestyspaikka on pääpostitalo Helsingissä. Äänestysvilkkauden vertailulla eri äänestyspaikkojen kesken ei kuitenkaan ole juuri mieltä, sillä äänestää voi missä tahansa. Manner-Suomessa ennakkoäänestyksen järjestää vanhaan tapaan Posti.

Ennakkoäänestysposteja tai muita väliaikaisia ennakkoäänestyspaikkoja on vajaat 800 eli aiempaa vähemmän. Äänestyspaikalla on syytä varautua todistamaan henkilöytensä. Äänestyksen helpottamiseksi kannattaa ottaa mukaan myös ilmoitus äänioikeudesta.

Kahdet vaalit

Ennakkoäänestyksestä on viime vaalien aikana tullut hyvin yleinen ja tuttu tapa hoitaa kansalaisvelvollisuus. Viime vuosina yleensä neljä äänestäjää kymmenestä on syystä tai toisesta tai halunnut antaa äänensä jo ennakkoon.

Tällä kertaa äänestäminen vie tavallista enemmän aikaa sen takia, että samaan aikaan järjestetään kahdet vaalit. Kunnallisvaalit ovat kaikille tutut, mutta nyt Suomessa valitaan ensimmäistä kertaa suorilla vaaleilla edustajat Euroopan parlamenttiin.

Äänestykseen liittyy myös muita uusia asioita. Äänioikeuspaikka riippuu nykyisin siitä kunnasta, jossa äänestäjä on ollut kirjoilla 30. elokuuta. Äänestysikä on myös muuttunut. Äänestämään pääsee, jos viimeistään vaalipäivänä 20. lokakuuta täyttää 18 vuotta. Jotkut nuoret pääsevät siten äänestämään alaikäisinä, jos he käyttävät ääntään ennakkoon.

Kunnallisvaaleissa luonnollisesti äänestetään oman kunnan ehdokasta. Europarlamenttivaaleissa voi sen sijaan äänestää mistä päin tahansa kotoisin olevaa ehdokasta, sillä ehdokkaat on asetettu valtakunnallisesti.

Jossain määrin hämminkiä on aiheuttanut äänioikeusilmoituksessa mainittu viittaus siihen, että europarlamenttivaaleissa kukin voi äänestää vain oman vaalialueensa ehdokasta. Näissä vaaleissa tämä viittaus ei kuitenkaan merkitse käytännössä yhtään mitään juuri sen vuoksi, että ehdokkaat on asetettu valtakunnallisesti.

Ennakkoon äänestettäessä on hoidettava kumpikin äänestys samalla kertaa, jos haluaa äänestää sekä kunnallis- että europarlamenttivaaleissa. Myös vaalipäivänä kumpikin äänestys hoidetaan samalla kertaa. Varsinainen vaalipäivä on 20. lokakuuta.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat