Englannissa luovuttiin koronarajoituksista, vaikka ilmaantuvuus on kymmenkertainen Suomeen verrattuna – suomalaisasiantuntija: "Britannia voi toimia meille esimerkkinä"

Boris Johnson kertoi tiedotustilaisuudessa kuinka Britannia aikoo purkaa koronarajoituksia asiantuntijoiden varoituksista huolimatta 37:00
Katso video: Boris Johnson kertoi heinäkuun alussa tiedotustilaisuudessa, miten koronarajoitukset aiotaan purkaa Englannissa.

Englannissa valtaosa koronarajoituksista on poistunut tänään, kertoo muun muassa uutistoimisto BBC. Muualla Isossa-Britanniassa rajoituksia jatketaan yhä.

Pääministeri Boris Johnsonin hallituksen päätöstä purkaa rajoituksia on kritisoitu, sillä Isossa-Britanniassa uusia tartuntoja todetaan päivittäin yli 50 000. Ilmaantuvuus on esimerkiksi Suomeen verrattuna yli kymmenkertainen.

– Avaamme nyt yhteiskuntaa, ja se on oikea päätös. Jos emme tee tätä nyt, joudumme avaamaan yhteiskuntaa syksyllä ja talvikuukausina, jolloin virus saa etua kylmästä säästä. Jos emme tee tätä nyt, meidän on kysyttävä itseltämme: milloin sitten? Laaja rokotuskattavuus on merkittävästi vähentänyt tartunnan saaneiden riskiä joutua sairaalaan, Johnson perusteli sunnuntaina Twitterissä julkaistulla videolla.

Britanniassa on sairaalahoidossa koronan vuoksi on noin 4000 potilasta. Enimmillään sairaalahoidossa on ollut noin 40 000 ja matalimmillaan noin 800 koronapotilasta koronapandemian aikana.

Britanniassa ensimmäisen rokoteannoksen on saanut noin 88 prosenttia ja toisen annoksen noin 67 prosenttia väestöstä. Suomessa vastaavat luvut ovat 64 ja 27 prosenttia.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) ylilääkärin Asko Järvisen mukaan sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) että HUS seuraavat Britannian epidemiatilannetta, sillä maan rokotekattavuus on Euroopan korkeimpia.

– Britanniassa tartuntamäärät ovat nyt sangen korkeita ja päivittäiset tartuntamäärät ovat lähes viime joulukuun tasolla. Sairaalapotilaiden määrä on kuitenkin noussut maltillisesti ja sairaalahoidossa on noin viidesosa joulukuun potilasmääristä, Järvinen sanoo.

– Myös Britanniassa tartunnat todetaan pääasiassa nuorilla, kuten Suomessakin. Rokotuskattavuudessakin lähestymme Britanniaa ja se voi toimia meille esimerkkinä siitä, mitä nousevat tartuntaluvut käytännössä tarkoittavat.

Lue myös:

    Uusimmat