Enestamille ei tukea Pohjoismaiden pääministereiltä

Pohjoismaiden ministerineuvoston uusi pääsihteeri tulee Islannista. Muodollisesti asiasta päätetään todennäköisesti ylihuomenna.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam ei saa tavoittelemaansa pohjoismaista huippuvirkaa. Pohjoismaiden ministerineuvoston uudeksi pääsihteeriksi nousee Islannin entinen pääministeri Halldor Asgrimsson.

Valinta ratkesi käytännössä Pohjoismaiden pääministereiden kokouksessa Kööpenhaminassa. Suomen ehdokas ei saanut muiden tukea. Pääministeri Matti Vanhanen joutui tyytymään tilanteeseen. Hän oli pettynyt.

- Tavoittelimme tosissamme paikkaa, koska meillä oli poikkeuksellisen vahva ehdokas. Oli jonkin verran harmillinen yllätys, että Islannista tuli myös erittäin vahva ja kokenut ehdokas.

Vanhasen mukaan ratkaisuun ei sisälly mitään hyvitystä Suomelle esimerkiksi tulevien paikkojen täytössä. Vanhanen sanoi, ettei hän halunnut yrittää mitään pakettia, koska halusi pitää Enestamista loppuun asti kiinni.

Muodollisesti valinta vahvistetaan Pohjoismaiden yhteistyöministereiden kokouksessa, näillä näkymin ylihuomenna. Pääsihteeri johtaa Kööpenhaminassa sijaitsevan Pohjoismaiden ministerineuvoston sihteeristöä. Hän on pohjoismaisen yhteistyön korkein virkamies.

Asgrimssonin valintaa perusteltiin pääministereiden tiedotustilaisuudessa sillä, että Islannilla ei ole koskaan ennen ollut edustajaansa ministerineuvoston pääsihteerinä. Ehdokkaita kehuttiin päteviksi ja tasavahvoiksi.

Suomessa taas Enestamia oli pidetty hyvänä ehdokkaana jo kokemuksensa vuoksi, mutta myös siksi, että Suomella ei ole yhtään päällikkötason tehtävää ministerineuvostossa. Enestam on vastannut pohjoismaisista yhteistyöasioista jo usean hallituskauden ajan.

Enestam myönsi olevansa pettynyt. Hän jättää kansanedustajan työn ensi vaaleissa ja olisi mielellään jatkanut työtä pohjoismaisen yhteistyön parissa.

Islanti lobbasi hyvin

Enestam sanoi tienneensä lopputuloksen jo siitä lähtien, kun Asgrimssonin nimi tuli julkisuuteen vähän aikaa sitten. Enestamin silmissä Islanti onnistui hyvin lobbauksessaan. Hän pohdiskeli, että olisi saattanut olla paikallaan lähteä itsekin aiemmin liikkeelle.

Enestam korosti, ettei halua olla huono häviäjä, mutta lausui silti suoria sanoa niin ministerineuvostosta kuin valintaprosessistakin. Neuvoston sihteeristössä on Enestamin mielestä aivan liian vähän suomalaisia työssä eikä se edes ole mikään pohjoismainen työpaikka, vaan tanskalainen.

Valintamenettelyn teki Enestamin mielestä kummalliseksi se, että Pohjoismaiden yhteistyöministerit, joille asiasta päättäminen viime kädessä kuuluu, olivat postikonttorin roolissa. Pääministerit sopivat siitä, miten asia hoidetaan.

Suomalaiset tulistuivat naapureiden menettelytavoista

- Löin nyrkkiä pöytään. Sanoin, että tämä on diskriminaatiota ja marssin ulos, Pohjoismaiden neuvoston puheenjohtajiston kokouksen kesken jättänyt kansanedustaja Martin Saarikangas kertoi Kööpenhaminassa.

Tunteet suomalaisten kansanedustajien piirissä olivat muutenkin pinnalla. Tapahtunut laukaisi liikkeelle arvosteluryöpyn siitä, miten suomalaisia on muutenkin syrjitty yhteispohjoismaisissa virkanimityksissä ja miten tanskalaiset ovat valloittaneet itselleen kohtuuttoman hyvät asemat. Kaiken lisäksi menettelytavat ovat kaikkea muuta kuin nykyaikaa.

- Olen valittanut tästä islantilaisille. He vastasivat, että se on heidän tyylinsä. Minun mielestäni he saisivat muuttaa tyylinsä, jos kuuluvat tähän pohjoismaiseen perheeseen, Saarikangas latasi.

Huono maku koko valintaprosessista jäi myös Pohjoismaiden neuvoston Suomen valtuuskuntaa johtavalle Outi Ojalalle.

- Kaikki tapahtui niin nopeasti, ettei me oikein edes huomattu. Islanti lähti heti taustalla liikkeelle, kun tieto pääsihteerin paikan vapautumisesta tuli.

- Tähän asti on huudettu kurkku suorana pätevyyttä, kun vapautuneita paikkoja on täytetty. Nyt sitten kun meillä oli erittäin hyvä ehdokas, on käytössä toiset tärkeimmät perusteet.

Ojalan mielestä enää ei voi jatkua niin, ettei suomalaisia oteta ministerineuvoston korkeille virkapaikoille.

- Olen itse ja myös Suomen valtuuskunta ollut pitkään huolestunut tästä kehityksestä. Norjassa on lisääntynyt kritiikki siitä, että heitäkin on liian vähän näissä yhteistyöelimissä. Tanskalaisten ylivalta alkaa olla jo sellaista, että se ei ole terveellistä yhteistyölle, Ojala sanoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat