Mainos

Enestam huolissaan Viron ja Venäjän öljyntorjunnasta

Molemmilla mailla on vain yksi avomerikelpoinen öljyntorjuja. Suomella öljyntorjujia on 15.

Ympäristöministeri Jan-Erik Enestam on huolissaan Viron ja Venäjän öljyntorjuntavalmiudesta. Molemmilla mailla on vain yksi avomerikelpoinen öljyntorjuja.

Samaan aikaan öljyonnettomuuden riski Suomenlahdella on kasvanut nimenomaan Venäjän lisääntyneen öljyliikenteen vuoksi.

Suomen öljyntorjuntavalmiutta Enestam arvioi hyväksi. Nyt kun rajavartioston vartiolaivoihin Tursaaseen ja Uiskoon on asennettu tuliterä öljyntorjuntalaitteisto, Suomella on käytössään 15 avomerikelpoista öljyntorjunta-alusta.

Suurikin vuoto voidaan saada talteen

Vaikka kalusto on kunnossa, luonnonvoimista riippuu paljon. Yli-insinööri Kalervo Jolma Suomen ympäristökeskuksesta Sykestä kertoo, että arvioiden mukaan esimerkiksi Tallinnan ja Helsingin puolivälissä tuuliolot ovat sellaiset, että öljyntorjunta onnistuu nykykalustolla yli puolet ajasta.

Öljyntorjuntaa

Tuulen lisäksi öljyntorjuntaa haittaa Suomessa tietysti talvi. Jääpeite vaikeuttaa alusten liikkeitä, ja Jolman mukaan suuri osa suomalaisista öljyntorjuntalaivoista ei sovellu talvitoimintaan. Toisaalta jäät hidastavat aluksesta karanneen öljyn liikkeitä.

Syken ympäristövahinkoyksikön päällikkö Kari Lampela arvioi, että suuren öljyonnettomuuden sattuessa Suomenlahdella paikalle saadaan puolen vuorokauden sisällä 6-7 torjunta-alusta. Loppujen pitäisi olla torjuntatöissä vuorokauden sisällä.

Pahin mahdollinen tilanne olisi, jos Suomenlahdella seilaavan suuren tankkerin kylki repeäisi pitkältä matkalta esimerkiksi törmäyksen vuoksi. Mereen voisi vuotaa jopa 30 000 tonnia raakaöljyä.

Torjuntamahdollisuudet riippuisivat paljon säästä. Jos onnettomuus sattuisi Tallinnan ja Helsingin välissä, kuluisi luultavasti ainakin vuorokausi, ennen kuin öljylautta tavoittaisi rannikon. Lampela arvioi, että hyvällä säällä suurin osa öljystä saataisiin talteen merellä. Jos onnettomuuden aikaan sattuisi myös etelämyrsky, tehtävissä olisi paljon vähemmän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.