Mainos

Enestam: Ajoneuvovero pois

Autojen käyttömaksu pitäisi poistaa, ehdotti RKP:n puheenjohtaja Jan-Erik Enestam tänään RKP:n puoluekokouksen avajaispuheessa Helsingissä.

Enestam

Käyttömaksun poistaminen maksaisi 1,2 miljardia markkaa vuodessa. -Nykyisellään - 500 markkaa vanhasta autosta ja 700 markkaa uudemmasta - verossa ei ole häivääkään ympäristöohjauksesta. Pikemminkin päinvastoin, Enestam sanoi.

Enestam totesi RKP:n vaatineen pitkään liikenteen verotuksen keventämistä ja perinteisesti vastustaneen puhtaasti rahan keräämiseksi säädettyjä pisteveroja. Liikenteen verorasitus on sitä paitsi kahdeksassa vuodessa noussut kymmenestä miljardista markasta kahteenkymmeneenviiteen miljardiin, Enestam huomautti.

Enestam asettui myös tukemaan elintarvikkeiden arvonlisäveron alentamista 17 prosentista 12 prosenttiin. Alennus maksaisi 800 miljoonaa markkaa vuodessa, mutta tukisi erityisesti lapsiperheitä ja pienituloisia ihmisiä, jotka eivät maksa valtionveroja, hän perusteli.

Hallitusohjelmaan sisältyvä tavoite 10-11 miljardin markan veronalennuksista pitäisi Enestamin mielestä suunnata työn verotuksen alentamiseen. Mikäli alennukset toteutetaan hallitusohjelman lukua suurempina, pitää varmistaa, etteivät ne uhkaa julkisia palveluja.

Pyyhkeitä Raskille

Enestam paheksui opetusministeri Maija Raskin (sd.) puheita toisen kotimaisen kielen tekemisestä vapaaehtoiseksi ylioppilaskirjoituksissa. Hallituskysymystä RKP ei ainakaan vielä halua asiasta tehdä.

-Miksi koulun pitäisi päättäjien suosiollisella myötävaikutuksella varta vasten nakertaa kielitaitoa aikana, jolloin kielten taitaminen on tärkeämpää kuin koskaan. Äärimmilleen viety valinnanvapaus sotii lukion perustehtävää vastaan, joka on yleissivistyksen edistäminen.

Enestam toivoi, että pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja ruotsinkieliset sosiaalidemokraatit pysäyttävät Raskin pyrkimykset.

-Tässä vaiheessa on ennenaikaista pohtia ylioppilastutkintoasian merkitystä hallitusyhteistyön kannalta, Enestam sanoi. Enestamin mukaan hallitusyhteistyö on toiminut hyvin, mutta hän kaipasi silti paluuta normaalimpaan parlamentarismiin ensi vaalikaudella.

-Sähköisyys, jonka pitäisi leimata suhdetta hallituksen ja opposition välillä, puuttuu tänään lähes täysin. Opposition terävin ase, välikysymykset, otetaan näinä päivinä vastaan yhtä suurella jännityksellä kuin kolme viikkoa vanha vakioveikkausrivi. Tämä koskee paitsi hallitusta myös tiedotusvälineitä, Enestam säälitteli. Enestamin mielestä normaalimpaan hallituspohjaan palaaminen olisi terveellistä, sillä nykyisenkaltainen leveä hallituspohja kuuluu pikemminkin vuoden 1995 tapaisiin kriisiaikoihin.

-Tällä en tarkoita, että hallituksen pitäisi erota, Enestam tarkensi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.