Energiayhtiöt haluavat tehostaa hiilidioksidin talteenottoa

Energiayhtiöt patistavat EU:ta tukemaan hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologian kehittämistä. Kahdeksan eurooppalaista energia-alan yhtiötä - mukana muun muassa Fortum, Vattenfall ja Shell - ovat lähettäneet asiasta avoimen kirjeen EU-maiden ympäristö- ja energiaministereille.

Energiayhtiöt toivovat, että hiilidioksidin talteenotto- ja varastointiteknologian kehityshankkeiden rahoitus voitaisiin järjestää EU-tasolla eikä jättää sitä pelkästään jäsenmaiden tasolle.

EU-komissio on tehnyt aloitteen 12 suuren mittakaavan demonstraatiohankkeen aloittamiseksi vuoteen 2015 mennessä. Hankkeiden yhteiseurooppalaisesta tukijärjestelmästä ei ole kuitenkaan vielä sovittu. Energiayhtiöiden mukaan tukijärjestelmän aikaansaaminen olisi tärkeää, että kehityshankkeita voitaisiin toteuttaa myös pienissä jäsenmaissa.

Energiayhtiöt pelkäävät, että puhtaasti kansallisten tukijärjestelmien varassa mittavat kehityshankkeet saattavat jäädä toteuttamatta.

Fortum ja Teollisuuden Voima ovat käynnistäneet Meri-Porin voimalaitoksella hankkeen hiilidioksidin talteenottojärjestelmän kehittämiseksi. Yhtiöiden tavoitteena on, että Meri-Pori hyväksytään EU:n demonstraatiohankkeeksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat