Mainos

Energiaverolinjauksiin aikalisä

Hallituksen ministerityöryhmä ei vielä tänäänkään päässyt yksimielisyyteen, miten uuteen sähköveroon yhdistetään aiemmin käytössä olleita energiaveroja. Jo nyt on kuitenkin päätetty, että sähköveron ulkopuolelle on pääsemässä teollisuuden lisäksi vain kasvihuoneviljely ja mahdollisesti maatalous.

Jo budjettineuvotteluissa päätettiin, että vero kohdistetaan pääosin kuluttajille. Ministerityöryhmää johtava valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok.) kertoi, että ratkaistavana on pari vähän toisistaan poikkeavaa laskentamallia ja veron ulkopuolelle jäävien lopullinen rajaus.

Myös palveluyritykset ovat toivoneet vapautusta verosta. Niinistön mukaan työryhmän jäsenille haluttiin antaa riittävästi aikaa tutustua laskentamalleihin, minkä vuoksi viimeistely siirrettiin ensi viikkoon.

Uusia malleja on jouduttu hakemaan, koska työryhmässä on erilaisia näkemyksiä siitä, miten suuri osa hiilidioksidiverosta voidaan korvata uudella verolla sähköntuotannossa.

Niinistön mukaan pyrkimyksenä on etsiä sellainen ratkaisu, että eri energiamuotojen keskinäinen hintataso ei muutu, koska energiaveron laajempia linjauksia selvitetään omana asianaan. Jos hiilidioksidivero poistettaisiin kokonaan, hiilestä tulisi entistä kilpailukykyisempi vaihtoehto. Tällöin on vaarana, että käytössä pidetään ympäristöä kuormittavia hiilivoimaloita, kun taas ympäristölle ystävällisemmät maakaasuvoimalat seisovat.

Sähköverosta sovittiin budjettineuvotteluista, mutta mallin kokoaminen jätettiin työryhmälle. Sovitusta energiaveron 1,1 miljardin markan lisäyksestä osa tulee polttoaineisiin. Ratkaisu nostaa sähkön hintaa 1-2 penniä kilowattitunnilta. Niinistön mukaan tähän ei ole tullut työryhmässä muutoksia. Talonsa sähköllä lämmittävien sähkölaskua se nostaa noin 200-400 markkaa, hän tarkensi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.