Mainos

Energiatodistus joka taloyhtiöön

Vuoden alusta kaikilta yli kuuden asunnon kiinteistöiltä vaaditaan niin sanottu energiatodistus, kun niiden tiloja myydään tai vuokrataan. Jo aiemmin energiatodistus on vaadittu kaikilta uudisrakennuksilta.

Energiatodistuksen tarkoitus on antaa tieto rakennuksen energiatehokkuudesta.

- Keskeisintä todistuksessa on sellainen luokittelun asteikko, sama kuin kylmäkoneissa. Asteikko a:sta g:hen jossa rakennuksen energiatehokkuus näytetään tällaisella nuolikuviolla ja kerrotaan mikä tämä rakennuksen energiatehokkuus on, kertoo yli-insinööri Maarit Haakana ympäristöministeriöstä.

Energiatodistus pitää nyt olla esillä myös asuntonäytöissä. Itse todistuksen voi hankkia monella eri tavalla.

- Sen voi saada isännöitsijältä tai taloyhtiö voi tilata energiatodistuksen todistuksen antamiseen pätevöityneeltä henkilöltä. Kolmas tapa on se, että rakenuksessa pidetään energiakatselmus ja tämä katselmoija tekee samassa yhteydessä tämän todistuksen.

Hintahaarukka todistuksilla on suuri.

- Paristasadasta muutamaan tuhanteen euroonkin, riippuen ihan siitä millä tavalla se energiatodistus tehdään.

Hinnastaan huolimatta Haakana uskoo, että energiatodistuksesta on hyötyä kaikille osapuolille.

- Ennen kaikkea se on helppo tapa tuoda nämä energia asiat tavallisten ihmisten näkyville. On helpompi puhua onko kyse a-luokan vai b-luokan rakennuksesta kuin miettiä onko joku kilowattimäärä iso vai pieni.

Haakana näkee positiivisena puolena myös ympäristönäkökulman.

- Tietenkin jos huomaa oman rakennuksensa olevan huonossa energialuokassa, voi miettiä voisiko jotain tehdä että saisi rakennuksen parempaan luokkaan. Mitä vähemmän rakennuksessa kuluu energiaa, sitä parempi se on ympäristön kannalta. Tulee vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.