Mainos

Energiatehokas ja älykäs koti

Älykkäällä kodinohjausjärjestelmällä voidaan ohjata valaistusta, lämmitystä ja ilmanvaihtoa sekä saada hälytykset erilaisista vikatilanteista. Sillä voidaan myös säästää energiaa ohjelmoimalla valmiiksi erilaisia valaistustilanteita ja liittämällä siihen hämäräkytkimiä ja liikkeentunnistimia, joiden avulla valoa saadaan silloin kun sitä tarvitaan sinne, missä sitä tarvitaan. Ja siksi aikaa kun tarvitaan: lapsillahan on taipumus jättää valot palamaan jälkeensä ja järjestelmä osaa sammuttaa ne sopivan ajan kuluttua. Helpottaa isän ja äidin elämää.

Tietysti kannattaa ensimmäiseksi vaihtaa vanhat hehkulamput uusiin energiansäästölamppuihin. Jos 60W hehkulamppu palaa vuodessa 2000 tuntia - varsin tyypillinen määrä suomalaisen kodin oleskelutilassa - kokonaiskulutukseksi muodostuu 120 kWh, joka maksaa nykyisin aika tasan 10 euroa vuodessa. Yhtä kirkas energiansäästölamppu on teholtaan vain 15W ja sen vuosikulut 2,60 euroa. Näin yhtä ainoaa lamppua kohden säästöksi kertyy 7,40 euroa vuodessa - ja suomalaisessa talossa niitä on yllättävän paljon! Kaikki lamput vaihtamalla vuosittainen säästö nouseekin helposti yli sataan euroon.

Energiansäästölamppujen hankintahinta on hehkulamppua korkeampi, mutta myös vaihtoväli on monta kertaa pidempi.

Toinen keskeinen energiansäästöön liittyvä asia on tietysti lämmitys ja ilmanvaihto. Niille voidaan samalla tavalla ohjelmoida ennakkoon erilaisia tiloja. Erityisen kätevää tämä on kesämökillä, jonne voidaan vaikkapa edellisenä päivänä ennen kotoa lähtöä "tilata" matkapuhelimella lämpötilan nosto viikolla pidetystä, viileästä peruslämmöstä. Kun tullaan perille, mökki on mukavan lämmin ja viihtyisä... ja jos on sähkökiuas, myös se on voitu panna puhelimitse lämpiämään.

Ilmanvaihdon tasoa voidaan niinikään säätää sekä ennakkoon ohjelmoiduilla tilanteilla että kännykällä. Ihmisten ollessa poissa kotoa - tai mökiltä - sen taso putoaa minimiin ja asukkaiden palattua nousee taas normaalitasolle. Jos käytössä on murtosuojaus, hälytykset voidaan ohjata oman matkapuhelimen lisäksi suoraan myös vartiointiliikkeelle.

Ja systeemi antaa tiulannetiedotuksen kotioloista vaikka ulkomaille. Tekstiviesti kertoo esimerkiksi sisä- ja ulkolämpötilan (mikäs sen mukavampaa luettavaa joulukuisella rantalomalla) sekä sen, onko järjestelmä antanut vikailmoituksia tai hälytyksiä. Pelkästä huvituksesta tässä ei ole kysymys: moni vakuutusyhtiö antaa järjestelmän käyttäjälle alennuksia vuosimaksuista.

(JKA 11.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.