Energiapula uhkaa Kiinaa

Hongkongin ympärillä sijaitsevassa Helmijoen suistossa, joka on Kiinan teollistunein alue, tehtaat ovat joutuneet säännöstelemään sähköä ja monissa suurkaupungeissa sähkökatkot ovat yleisiä.

Uusia voimaloita rakennetaan tällä haavaa Kiinassa ennennäkemätöntä vauhtia. Huima talouskehitys on nostanut energian kulutuksen pilviin, ja nyt useissa osissa Kiinaa on pulaa sähköstä.

Hongkongin ympärillä sijaitsevassa Helmijoen suistossa, joka on Kiinan teollistunein alue, tehtaat ovat joutuneet säännöstelemään sähköä ja monissa suurkaupungeissa sähkökatkot ovat yleisiä. Eräät tutkijat arvioivat, että joka viikko olisi otettava käyttöön uusi voimala, jos mieli välttyä energiatilanteen huononemiselta.

Uusista voimaloista valtaosa on hiilivoimaloita. Kiina on maailman suurin hiilentuottaja, ja 70 prosenttia maan energiantuotannosta on peräisin hiilestä.

Enin osa Kiinan hiilestä on varsin heikkolaatuista. Vain pienessä osassa voimaloita on laitteisto, jolla voidaan vähentää hiilen korkeita rikkipitoisuuksia. Rikkidioksidipäästöt ovatkin näin Kiinassa korkeammat kuin missään muussa maassa.

Myös muutoin kasvihuonekaasujen päästöt ovat nousseet rajusti, ja ne ovat nyt suuremmat kuin missään muualla maailmassa Yhdysvaltoja lukuun ottamatta. Myös niistä on huomattava osa lähtöisin hiilivoimaloista. Happamista sateista kärsii tätä nykyä noin puolet Kiinan alueista.

Kunnianhimoisia suunnitelmia

Kiinan hallitus on päättänyt vähentää maan riippuvuutta hiilestä. Vaihtoehtoisiin energialähteisiin on määrä satsata valtavasti resursseja.

Viidessätoista vuodessa Kiina aiotaan tehdä maailman johtavaksi tuulivoiman tuottajaksi. Mutta vaikka nämä suunnitelmat toteutuisivatkin, olisi tuulivoiman osuus vähemmän kuin kaksi prosenttia Kiinan sähköntuotannosta.

Kiinan hallitus on päättänyt myös, että seuraavien viidentoista vuoden kuluessa rakennetaan ainakin 30 uutta ydinvoimalaa. Nykyisin ydinvoimaloita on yhdeksän, mutta niiden osuus energiantuotannosta on vähäinen.

Kiinassa on jo useita valtaisia patoja. Viime keväänä Jangtsejoen varrelle valmistunut Kolmen rotkon pato on maailman suurin patorakennelma.

Alun perin kaavailtiin, että 1,1 miljoonaa ihmistä joutuisi muuttamaan padon taakse jäävän tekoaltaan tieltä. Luku on kuitenkin jo yli 1,4 miljoonaa, ja sadattuhannet evakuoidut ovat kertoneet, etteivät he ole saaneet säällistä korvausta.

Samanlaisiin massaevakuointeihin joudutaan turvautumaan myös uusia jättipatoja rakennettaessa. Kolmen rotkon padon länsipuolelle ollaan parhaillaan rakentamassa patoa, josta on määrä tulla maailman kolmanneksi suurin.

Kiinan hallitus myöntää, että hiili on vielä pitkään hallitsevassa asemassa Kiinan energiantuotannossa. Näin Kiina yhä enenevästi vaikuttaa kasvihuonekaasujen lisäämisessä samalla, kun ilma Kiinan kaupungeissa tulee yhä epäterveellisemmäksi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat