Tutkimus: Energiajuomat vaikuttavat sydämenlyönteihin

Runsaasti kofeiinia sisältävät energiajuomat voivat muuttaa sydämenlyöntejä, tutkijat varoittavat.

Bonnin yliopistossa Saksassa tehdyssä tutkimuksessa kuvattiin 17 ihmisen sydämen toimintaa tunti sen jälkeen, kun he olivat nauttineet energiajuomia.

Tutkimus osoitti, että sydän supisteli voimakkaammin juomisen jälkeen. 

– Tähän asti meillä ei ole ollut tiedossa, mitä vaikutuksia näillä energiajuomilla voi olla sydämen toimintaan, tutkimusryhmään kuuluva tohtori Jonas Dörner sanoo.

Tutkijat antoivat kokeessa osallistujille juomaa, joka sisälsi 32 milligrammaa kofeiinia 100 millilitraa kohden ja  400 milligrammaa tauriinia 100 millilitraa kohden

Tutkimus osoitti, että sydämen kammio, joka pumppaa verta ympäri kehoa, supisteli voimakkaammin energiajuoman nauttimisen jälkeen.

– Emme tiedä tarkalleen, miten tämä sydämen voimakkaampi supistuminen vaikuttaa päivittäiseen toimintaan tai urheilulliseen suorituskykyyn.

Tutkimuksessa ei tehty myöskään suoria johtopäätöksiä siitä, miten energiajuomat vaikuttavat mahdollisista sydänsairauksista kärsiviin.

Tutkimusryhmä neuvoo kuitenkin, että lasten ja epäsäännöllisen sykkeen omaavien ihmisten tulisi välttää energiajuomia.

– On monia sivuvaikutuksia, joiden tiedetään liittyvän korkeaan määrään kofeiinia, kuten nopea syke, sydämentykytys, verenpaineen kohoaminen ja vakavimmissa tapauksissa kouristukset tai äkillinen kuolema.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja