Mainos

Energiajuomat aiheuttavat nuorille univaikeuksia

Energiajuomien käyttäjät kärsivät kaksi kertaa muita enemmän päivittäisistä univaikeuksista, päänsärystä, väsymyksestä, heikotuksesta ja ärtyneisyydestä.

Tampereen yliopiston tekemään tutkimukseen osallistui yli kymmenentuhatta 12-18-vuotiasta nuorta. Heistä energiajuomia käytti 44 prosenttia. Eniten käyttäjiä oli 16-vuotiaiden ryhmässä. Kolme prosenttia kaikista vastaajista käytti juomia päivittäin. Pojat käyttivät niitä keskimäärin enemmän kuin tytöt.

– Monta kertaa energiajuomia käytetään, kun halutaan valvoa myöhään tai pitää jaksaa tehdä. Ehkä energiajuoman voimalla jaksetaan valvoa pidempään, josta seurauksena on väsymystä. Seuraavana päivänä univaje ei korjannut energiajuomilla, vaikka niin kuviteltaisiin. Se on ihan selvä asia. Nukkua pitää, Tampereen yliopiston kansanterveystieteen professori Arja Rimpelä kertoo MTV3 Uutisille.

Kofeiini aiheuttaa tunnetusti riippuvuutta, mutta lapsiin aine vaikuttaa voimakkaammin kuin aikuisiin.

– Kyllä aikuisillakin on varmasti oireita ja jokainen, joka itse kahvia juo niin tietää, että kahvin (kofeiinin) vaikutus ei välttämättä kestä pitkään vaan sitä pitää saada lisää. Samantyyppinen riippuvuus kuin nikotiinilla. Sitä pitää saada lisää, että päänsärky helpottaisi.

Rimpelä ei kannata energiajuomien kieltämistä kokonaan, mutta kouluissa niitä ei hänen mielestään pitäisi käyttää.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.