Enemmistö yhä liittoutumattomuuden kannalla

Tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan Suomen sotilaallista liittoutumista kannattaa nyt kuitenkin hieman yli kolmannes suomalaisista. Luku on noussut kymmenellä prosenttiyksiköllä viime vuodesta.

Enemmistö suomalaisista näyttää edelleen kannattavan sotilaallista liittoutumattomuutta. Liittoutumista kannattavien osuus on kuitenkin noussut. Tämä ilmenee Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) teettämästä tutkimuksesta.

Kyselyssä 61 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen tulee pysyä liittoutumattomana. 34 prosenttia oli sitä mieltä, että Suomen pitäisi liittoutua sotilaallisesti. Vastaavat luvut vuotta aiemmin olivat 64 prosenttia ja 24 prosenttia. Liittoutumattomuutta tuki suurin osa haastatelluista vasemmistoliiton kannattajista. Kokoomuslaisista hieman yli puolet ilmoitti kannattavansa liittoutumista.

MTS:n tutkimuksissa kysymys liittoutumisesta ja liittoutumattomuudesta on tehty vuodesta 1996. Liittoutumisen kannatus on vaihdellut 16:n ja 34:n prosentin välillä. Liittoutumattomuuden kannatus on ollut 60-79 prosenttia.

Jos Suomi päättäisi liittoutua sotilaallisesti, mieluisin liittoutumisvaihtoehto olisi Nato. Haastatelluista 52 prosenttia oli Naton kannalla. Naton kannatus on laskenut viimevuotisesta. 40 prosenttia oli sitä mieltä, että paras vaihtoehto olisi kehittää EU:sta nykyisten tehtävien lisäksi myös sotilasliitto.

Lähes kaksi kolmesta oli sitä mieltä, että Suomi on Naton kanssa monilla eri tasoilla tapahtuvan yhteistyön vuoksi sitoutumassa Naton jäsenyyteen. Suomen ja Naton rauhankumppanuuteen suhtautui myönteisesti 70 prosenttia haastatelluista. Tätä kysyttiin nyt ensimmäistä kerta.

Kriisinhallinta sopii EU:lle hyvin

Kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtävät näyttävät suomalaisten mielestä sopivan Euroopan unionille. Miltei 60 prosenttia vastasi kysymykseen EU:n yhteisestä puolustuksesta siten, että EU:n tulisi pitäytyä nykyisen kaltaisessa kriisinhallinta- ja rauhanturvaamistehtävässä. Jos EU päättäisi järjestää yhteisen puolustuksen, runsaat 60 prosenttia vastaajista oli sitä meiltä, että se tulisitoteuttaa jäsenmaiden omin voimin.

Tutkimuksessa tuli esiin, että suomalaisilla on edelleen vahva puolustustahto. Neljä viidestä vastaajasta oli sitä mieltä, että jos Suomeen hyökätään, suomalaisten pitäisi puolustautua aseellisesti kaikissa tilanteissa, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta. Miehet näyttävät olevan naisia jonkin verran puolustustahtoisempia.

77 prosenttia vastaajista haluaisi säilyttää Suomessa nykyisen asevelvollisuusarmeijan. Nykyisen mallin kannatus lisääntyi iän mukana niin, että yli 50-vuotiaista sitä tuki runsaat neljä viidesosaa vastaajista. Yli puolet on myös sitä mieltä, että Suomella on hyvät mahdollisuudet puolustautua, jos maa joutuisi tavanomaisin asein käytävään sotaan. .

Tutkimuksen toteutti TNS Gallup MTS:n toimeksiannosta. Tutkimuksessa haastateltiin 1039:ää kansalaista syys-lokakuussa eli ennen kuin nykyinen turvallisuuspoliittinen keskustelu tiivistyi. Tutkimuksen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 15.12.2004)

Lue myös:

    Uusimmat