Mainos

Enemmistö potilasjärjestöistä saa tukea lääkeyrityksiltä

Potilasjärjestöt ja lääkeyritykset ovat tiivistäneet yhteistyötään. MTV:n kyselyssä yli kolmannes sekä lääkeyrityksistä että potilasjärjestöistä myönsi yhteistyön lisääntyneen.

Potilasjärjestöt ja lääkeyritykset ovat tiivistäneet yhteistyötään. MTV:n uutisten tekemässä kyselyssä yli kolmannes sekä lääkeyrityksistä että potilasjärjestöistä kertoi, että yhteistyö on viiden viime vuoden aikana lisääntynyt. Asiantuntijat eivät pidä kehityssuuntaa pelkästään hyvänä.

Diabetesliitto kuuluu niihin järjestöihin, jotka pitävät yhteistyötä lääketeollisuuden kanssa merkittävänä.

- Lääketeollisuuden tuki on meille ensiarvoisen tärkeää. Kun pelin henki ja säännöt ovat selvät, ei ongelmia synny, kertoo Suomen Diabetesliiton toiminnanjohtaja Leena Etu-Seppälä.

Samalla tavoin erittäin tärkeänä tai tärkeänä piti yhteistyötä enemmistö järjestöistä. Kaikkiaan Suomessa on satakunta potilasjärjestöä. MTV3:n uutiset kysyi 85 järjestöltä suhteista lääketeollisuuteen. Vastaajia oli 60 prosenttia.

Täysin ilman tukea jäävät monet pienet järjestöt ja jotkut suuretkin, kuten syöpäjärjestö, joka ei huoli edes mainoksia lehteensä.

Asiaa kysyttiin myös Suomen 20 suurimmalta lääkeyritykseltä, jotka kaikki vastasivat. Yrityksistä lähes kaikki pitivät yhteistyötä tärkeänä ja kolmannes kertoi sen lisääntyneen.

- Me teemme erilaisia potilasoppaita, omaisten oppaita, teemme myös erilaisia yhteistyöhankkeita, joissa esimerkiksi kierretään ympäri maata kertomassa sairauksista ja niiden hoidosta, mutta tämän lisäksi meillä on myös ihan suoraa rahallista apua, kertoo Pfizerin johtaja Hannu Juvonen.

Tutkijoita ei yhteistyön vahvistuminen välttämättä miellytä. - Väittäisin, että nämä lääkefirmat käyttävät potilasjärjestöjä hyväkseen ja suurin hyöty tulee lääkefirmoille, arvioi dosentti Markku Myllykangas Kuopion yliopistosta.
Yhteistyön ongelmina osa vastaajista piti vaaraa, että järjestö joutuu lääkeyrityksen markkinamieheksi. Enemmistö lääkeyrityksistä sen sijaan katsoi, ettei mitään ongelmaa ole.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 05.11.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.