Mainos

EN: Venäjän tutkittava syytökset ihmisoikeusrikoksista

Venäjän tulee vastata länsimaiden tuntemaan huoleen Tshetsheniassa käytetyistä kovista otteista välttääkseen erottamisen uhan Euroopan neuvostosta. Näin sanoi Euroopan neuvoston kansanedustajavaltuuskunnan puheenjohtaja lordi Judd tänään Ingushiassa.

Tshetsheenit piileskelevat kellareissa Groznyissa

-Uskon, että me kaikki haluamme nähdä hyvin vakuuttavaa edistystä, muutoksen, huhtikuun alkuun mennessä, Judd sanoi tiedotustilaisuudessa, jonka hän piti sen jälkeen kun oli keskustellut Ingushian presidentin Ruslan Aushevin kanssa.

Ennen keskustelujaan Aushevin kanssa Judd kävi Severnin pakolaisleirillä Ingushiassa. Juddia tervehdittiin huudoin "Putin on tappaja" ja "Joukot ulos". Noin 30 lapsen ryhmä heilutti kylttejä, joissa luki "Lopettakaa kansanmurha" ja "Mashadov on presidenttimme". Valtuuskunnan jäsenet sanoivat, että vaikka mielenilmaus oli selvästi ennalta suunniteltu, se heijasti leiriläisten aitoja tuntemuksia. Kansanedustajavaltuuskunnan on määrä raportoida Tshetshenian tilanteesta Euroopan neuvostolle palattuaan Strasbourgiin.

Britannian pääministeri Tony Blair puolestaan oli varma, että Venäjä tulee tutkimaan syytökset Tshetshenian ihmisoikeusloukkauksista.
-Nämä (syytökset) on tutkittava, ja uskon, että ne myös tutkitaan. Se asia tehtiin hyvin selväksi, Blair sanoi yleisradioyhtiö BBC:lle antamassaan haastattelussa.

Blair palasi tänään Lontooseen Pietariin tekemältään vierailulta. Blair keskusteli vierailun aikana Venäjän virkaatekevän presidentin Vladimir Putinin kanssa. Blair kehui toimittajille myös Putinia henkilönä.
-Hän on hyvin nopea oppimaan asioita, Blair ylisti.

Komsomolskojessa taistellaan

Tshetsheenisissit jatkoivat edelleen tänään kiivasta vastarintaa Komsomolskojen kylässä Etelä-Tshetsheniassa Argunin solan suulla. Venäläiset ovat aiemmin väittäneet vallanneensa kylän, mutta sotilaslähteet kertoivat, että arviolta 500 sissiä tekee edelleen sitkeää vastarintaa linnoitetuissa asemissaan. Arvellaan, että sissien komentajana olisi tshetsheenipäällikkö Ruslan Gelajev. NTV-televisioaseman mukaan sissit odottavat Komsomolskojeen vahvistuksia muualta vuoristosta.

Raskaat taistelut jatkuvat edelleen myös muualla Argunin solassa. Ulus-Kertin ja Selmentauzenin kyliä moukaroidaan jatkuvasti lentokoneista ja tykistöllä. Argunin solan taistelut ovat olleet erittäin verisiä. Venäjä on myöntänyt menettäneensä kuluneen viikon aikana yhteensä 156 sotilasta, mikä on suurimpia ilmoitettuja määriä koko sodan aikana.
(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.