Mainos

Emu-kursseista päätetään jo keväällä

Euroopan talous- ja rahaliiton Emun jäsenmaiden keskinäiset valuuttakurssit lyödään lukkoon samaan aikaan kun Emun jäsenmaat valitaan eli huhti-toukokuun vaihteessa ensi vuonna. Näin päättivät EU-maiden valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat yllättäen tapaamisessaan Luxemburgissa tänään.

Mikäli Suomi menee mukaan Emuun, merkitsee päätös sitä, että Suomen markan, Saksan D-markan ja muiden osallistujamaiden valuuttojen kurssit lyödään lukkoon arveltua aiemmin.

Valtiovarainministerit eivät käsitelleet kysymystä siitä, miten kurssit kytketään toisiinsa. Valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok) toisti kuitenkin lehtimiehille, että hänen mielestään euro-kytkentä olisi tehtävä valuuttakurssijärjestelmän Ermin keskuskurssiin.

Samalla linjalla oli Mondorf-les-Bainsin tapaamisessa mm. Belgian keskuspankin edustaja. Valtaosa asiantuntijoista ja virkamiehistä näyttääkin olevan sillä kannalla, että keskuskurssit ovat ainoa mahdollinen lähtökohta.

Kelluntavara poistuu

Tällainen kytkentä tarkoittaisi käytännössä sitä, että Suomen markka heikentyisi aavistuksen verran nykyiseen kurssiin verrattuna. Tällainen heikentyminen voi tarkkailijoiden mukaan tapahtua jo maanantaina valuuttamarkkinoiden avauduttua.

Emu-valuuttojen ja euron lopullinen kytkentä tapahtuu tammikuussa 1999. Silloin lähtökohtana ovat eri valuuttojen kahdenväliset kurssit.

Valtiovarainministerit eivät halunneet Mondorf-les-Bainsissä kertoa, kuinka valuutat aiotaan pitää sovituissa kursseissa. Suomen Pankin pääjohtaja Sirkka Hämäläinen sanoi omasta puolestaan, että tänään tehty päätös merkitsee kurssikytkennän selkeää aientamista.

-Koko arsenaali pitäisi sitten olla käytössä, Hämäläinen sanoi. Käytännössä päätös merkinnee sitä, että esimerkiksi Saksan keskuspankki Bundesbank on sovittuun kurssiin valmis vaihtamaan kuinka paljon tahansa Suomen markkoja.

Hämäläisen mukaan valtiovarainministerit ja keskuspankkien johtajat halusivat antaa markkinoille selkeän signaalin edessä olevasta valuuttojen kurssikytkennästä.
-Tämä on kompromissi varmuuden ja epävarmuuden välillä, pääjohtaja totesi.

Päätös Emuun mukaan tulevista maista - ja niiden keskinäisistä valuuttakursseista - tehdään siis ensi vuoden vapun aikoihin. Viimeinen sana asiassa on EU-maiden poliittisilla johtajilla sen jälkeen kun EU:n komissio, Euroopan rahapoliittinen instituutti (EMI) sekä EU-maiden valtiovarainministerit ovat antaneet omat lausuntonsa.

Nykyisin Suomen markka voi Ermissä kellua 15 prosenttia ylös- tai alaspäin muihin Erm-valuuttoihin nähden. Ensi vuoden toukokuusta lähtien kelluntavara on ilmeisesti nolla prosenttia. Lauantain päätös voidaan tarkkailijoiden mukaan tulkita niin, että koko valuuttaunionin toteutumista aikaistetaan noin kahdeksalla kuukaudella.

Tavoitteenahan oli joka tapauksessa valuuttakurssien lukkoon lyöminen - mutta sen oli määrä tapahtua vasta tammikuussa 1999.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.