Vantaalainen Marjo ikuisti lähimetsässään erikoisen oravan – eriskummallisen täplikäs pörröhäntä ilmestyi selän taakse eikä säikkynyt edes koiraa

Vantaalainen Marjo ikuisti lähimetsässään erikoisen oravan – täplikäs pörröhäntä ei ollut moksiskaan Marjon ja hänen koiransa läsnäolosta 0:31
Tältä harvinainen orava-yksilö näytti luonnossa.

Vantaan Asolassa asuva Marjo Vähälummukka ja hänen 11-vuotias Unto-koiransa törmäsivät reilu viikko sitten torstaina lähimetsässä erikoiseen otukseen. Muuten puussa kiipeilevä pörröhäntä muistutti tavallista punaoravaa, mutta se oli väritykseltään täplikäs.

Eläin oli Marjo Vähälummukan mukaan myös ihmeen kesy villioravaksi.

– Hätkähdin näkyä, koska se oli aivan selän takana kääntyessäni katsomaan, missä koira menee. Se ei suuremmin säikähtänyt edes koiraa, Vähälummukka kuvailee tilannetta.

Vähälummukka nappasi täpläoravasta kuvan ja videon ja laittoi ne Facebookin luontoryhmään muidenkin ihmeteltäviksi.

– Mietin, että onpa erikoinen ja että kamera esiin heti ja kuvaamaan todistusaineistoa, koska muutenhan kukaan ei usko.

Täpläoravan väritys selittyy leukismilla

Oulun yliopiston eläinfysiologian emeritusprofessorin Esa Hohtolan mukaan oravien valkoinen väri selittyy leukismilla, mikä tarkoittaa synnynnäistä häiriötä eläimen pigmentin tuotannossa. 

Valkoiset alueet syntyvät, kun kyseisillä alueilla pigmentti ei pääse karvojen tyvisolujen muutosten vuoksi kulkeutumaan itse karvoihin.

Hohtola ei tiedä sitä, miten paljon täplikkäitä oravia Suomessa on, mutta hän arvioi, että ne ovat melko harvinaisia. 

Oravan hengen kannalta täplikkyys ei ole ainakaan etu.

– Melaniini syntyy samasta aineesta kuin tietyt hormonit, eli se voi vaikuttaa eläimen aineenvaihduntaan ehkä haitallisella tavalla.

– Mutta lähinnä suojaväri siinä menee pilalle. Orava ei ole toki mikään sulautumisen mestari, mutta jossain määrin täplikkyys voi lisätä saaliksi joutumista. 

Täplikäs orava ei ole kovaa valuuttaa parisuhdemarkkinoilla

Parisuhdemarkkinoillakaan täplikäs orava ei välttämättä menesty erikoisuudellaan.

– Se ei välttämättä saa puolisoa niin helposti kuin tavalliset oravat. Houkuttelevaksikin se voi toki muuttua, mutta ei ennen kuin se yleistyy populaatiossa tai värimuunnos osoittautuu tavallista parempilaatuiseksi.

– Ainakin alussa sitä luultavasti syrjitään, ja vaatii pitkän ajan ennen kuin uutuus tulee valikoiduksi.

Täplikkyys sen sijaan voi mahdollisesti periytyä, eli jos täpläorava saa kumppanin, myöhemmin maisemissa voi näkyä pieniä täpläoravia.

– Jos mutaatio ei esiinny sukusoluissa vaan vain esimerkiksi ihosolussa, se ei välttämättä periyty. Mutta väriä ohjaavat hyvin monet geenit ja voi olla, että joskus täplikkyys periytyykin. 

Tie vie oravametsään vastaisuudessakin

Jutun julkaisun jälkeen vantaalainen Kirsi Lehto ilmoitti nähneensä Simonkallion Maitikkapuistossa Vantaalla oravan, jonka häntä oli samalla tavalla valkoinen kuin artikkelissa esiintyvällä oravalla. Oravan vartalo oli hänen mukaansa normaalin ruskea.

– Liekö sukua toiselle kirjavalle oravalle? Välimatkaa havaintopaikkojen välillä on vain reilut kolme kilometriä, Lehto pohti postissaan.

Marjo Vähälummukka aikoo käydä katsastamassa omaa uutta tutavuuttaan vastaisuudessakin.

– Varmasti käyn vielä samaisessa metsässä koiran kera, jos vaikka sattuisi oravan näkemään, Vähälummukka kertoo.

Juttuun lisätty 13.10.2020 kello 10.21.havainto Simonkallion Maitikkapuistossa nähdystä valkohäntäisestä oravasta 

Lue myös:

    Uusimmat