Turkulainen Eeva kuvasi oudon luontoilmiön – järvenpintaan oli ilmestynyt kerros, joka vaatii juuri oikeanlaiset sääolosuhteet: "En ole koskaan nähnyt vastaavaa!"

Turkulainen Eeva kuvasi oudon luontoilmiön – järvenpintaan oli ilmestynyt kerros, joka vaatii juuri oikeanlaiset sääolosuhteet: ”En ole koskaan nähnyt vastaavaa!” 1:08
Katso videolta, miltä vaikuttavan näköinen suppojää näyttää lähietäisyydeltä.

Eeva Räihä oli patikoimassa Kurjenrahkan kansallispuistossa, missä hän koki unohtumattoman näyn.

Turkulaisella Eeva Räihällä on ollut jo useamman vuoden ajan tapana lähteä ulkoilemaan uudenvuodenpäivänä Kurjenrahkan kansallispuistoon Savojärven kierrokselle. Tänäkin vuonna hänellä oli sama ajatus.

– Olin katsonut edellisiltana Maikkarin säätiedotuksen, jossa hiukan lupailtiin auringon pilkahtavan täällä, kertoo Räihä.

Hän halusi päästä näkemään mahdollisen punaoranssin auringonnousun.

Aamu koitti ja Räihä lähti ennen aunringonnousua liikkeelle. Pettymys kuitenkin odotti kansallispuistossa.

– Menin sinne, eikä siellä mitään aurinkoa ollut. Siellähän oli paksu sumu. Se niistä valtavista taivasmaalauksista, totesi Räihä paikan päällä.

Luonto tarjosi kuitenkin jotain aivan muuta, sillä hetken käveltyään retkeilijä huomasi järvenpinnassa ihmeellisen näyn.

– Se näytti ihan kuin siinä olisi ollut joku pressu tai purje. Se näytti ihan siltä, kuin se olisi ollut laskoksilla.

Lähemmäksi mentyään Räihä huomasi sen olevan vettä, joka oli muuttunut ilman kylmyyden myötä sohjoksi.

– En ole koskaan nähnyt vastaavaa! Minulla oli melkein nenä kiinni siinä pinnassa, eikä sitä silti tunnistanut sohjoksi.

Herätti kiinnostusta

Räihä oli kotiin mentyään päättänyt jakaa ilmiöstä kuvan luontoaiheisessa Facebook-ryhmässä, jossa se saavutti suuren suosion. Ihmiset ovat hämmästelleet näkyä. Julkaisu on kerännyt yli 13 000 tykkäystä.

– Olen aina ihmetellyt, kun puhutaan somen räjähtämisestä, mutta nyt tiedän mitä se tarkoittaa, sanoo Räihä huvittuneena.

Harvinainen ilmiö

MTV Uutisten meteorologi Markus Mäntykannas kertoo kyseessä olevan luultavimmin suppojää eli hyyde.

– Jos vedessä on virtauksia, yhtenäisen jääkannen muodostuminen vaikeutuu ja sen seurauksena voidaan nähdä pyöreitä, spiraalimaisia kuvioita jäässä. Myös tuuli voi vaikuttaa jäätymiseen ja jäähän syntyviin kuvioihin, kertoo Mäntykannas.

Kuvien perusteella meteorologi arvioi rannassa menevän lämmönlähteitä tai virtauksia, sillä yleensä jäätyminen alkaa rannasta ja etenee avoveteen.

– Kuvaaja on osannut oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan. En ole ennen nähnyt näin hienoa suppojäätä, hämmästelee Mäntykannas.

Katso ylhäällä olevalta videolta, miltä Eeva Räihän ikuistama suppojää näytti!

Lue myös:

    Uusimmat