Eminemin uskomaton menestystarina – lue!

Lue menestyneen rap-artistin ja leffatähden, Eminemin uskomaton elämäntarina.

Vuonna 1972 syntyneen Eminemin oikea nimi on Marshall Bruce Mathers III. Miehen isä jätti perheen hänen ollessaan 18 kuukautta vanha.

Eminem löysi rap-musiikin noin 11-vuotiaana saatuaan enoltaan Ice-T:n sinkun Reckless. Hänellä on enon muistolle omistettu tatuointi käsivarressaan. Eno on mainittu myös kappaleissa Stan ja Cleanin' Out My Closet.

Hankittuaan Beastie Boysin albumin Licensed to Ill Eminem innostui musiikista ja esittikin jo 14-vuotiaana riimejä M&M -salanimellä. Vuonna 1996 Eminem julkaisi debyyttialbuminsa Infinite.

– Infinitellä yritin selvittää, millainen rap-tyylini on, miltä haluan kuulostaa ja miten haluan esittää itseni, Eminem muisteli myöhemmin.

Läpimurto tapahtui vuonna 1999, kun Eminem julkaisi erääksi vuoden suosituimmista albumeista nousseen The Slim Shady LP. Levy myi triplaplatinaa.

Kaksi avioliittoa Kimin kanssa

Eminem on ollut naimisissa KimberlyScottin kanssa. Kaksikko tapasi jo yläasteikäisinä ja seurusteli vaihtelevasti vuodesta 1989 alkaen. Kim jopa asui siskonsa kanssa Eminemin ja tämän äidin kotona 15-vuotiaana.

Eminem ja Kim avioituivat vuonna 1999, mutta hakivat avioeroa vuonna 2000. He kuitenkin avioituivat uudelleen vuonna 2006, vain erotakseen jälleen samana vuonna.

Parilla on tytär, vuonna 1995 syntynyt Hailie. Eminem usein maininnut hänet kappaleissaan, kuten Hailie's Song ja Mockingbird. Eminem on nuoren velipuolensa laillinen huoltaja, ja hänellä on myös kaksi adoptiotytärtä, Alaina ja Whitney. Myös heidät on mainittu useissa miehen lyriikoissa.

Oikeusjuttuja

Eminem on joutunut usein selvittelemään esimerkiksi lyriikoidensa merkityksiä oikeudessa. Vuonna 1999 miehen oma äiti haastoi hänet oikeuteen The Slim Shady LP:n vuoksi. Kymmenen miljoonan korvausvaatimus herjauksen vuoksi muuntui 1 600 dollarin korvaukseksi.

Siivooja D'Angelo Bailey puolestaan haastoi Eminemin vuonna 2001 oikeuteen tämän Brain Damage -kappaleen vuoksi. Bailey koki, että lyriikat esittivät hänet väärässä valossa, vaikka mies myönsikin kiusanneensa Eminemiä koulussa. Syytteet kumottiin. Samana vuonna Eminem kuitenkin sai sakot ja yhdyskuntapalvelua oikeuteen päätyneen asesyytöksen vuoksi.

Seuraavana vuonna jazzpianisti JacquesLoussier väitti Eminemin ja Dr. Dren varastaneen Kill You -kappaleen biitit häneltä. Asia soviteltiin. Vuonna 2003 Eminemin We as Americans -kappale joutui lähempään tarkasteluun, koska miehen epäiltiin uhanneen presidentti George W. Bushia lyyrikoissa.

"Halusin vain luovuttaa"

Vuonna 2006 Eminemin paras ystävä menehtyi ammuskelussa Detroitissa. Eminem kirjoitti ystävästään kaksi laulua, Going Through Changesin jaYou're Never Overin.

Eminem on puhunut avoimesti lääkeriippuvuudestaan. Vuoden 2009 haastattelussa hän kertoi harkinneensa itsemurhaa.

– En huolehtinut itsestäni. Oli aikoja, jolloin halusin vain luovuttaa, hän totesi talk show -juontaja Jonathan Rossille.

Faktoja 8 mile -elokuvasta

Eminem laihdutti elokuvaa varten noin kymmenen kiloa. Mies myös värjäsi hiuksensa luonnollisen väriseksi ohjaaja Curtis Hansonin pyynnöstä. Hanson halusi, että yleisö samaistuisi Eminemin esittämään roolihahmoon Eminemin itsensä sijasta.

Hansonin lisäksi elokuvan ohjaajaksi olivat ehdolla muun muassa Quentin Tarantino, Evita-elokuvan ohjannut Alan Parker ja Slummien miljonääri -elokuvan ohjaaja Danny Boyle. Tarantino kieltäytyi, koska oli keskellä Kill Bill -elokuvien tuotantoprosessia.

8 mile voitti Oscarin Lose Yourself -kappaleesta, jonka Eminem kirjoitti leffaa varten. Kyseessä oli ensimmäinen rap/hip-hop -kappale, joka nappasi Oscarin. Lose Yourselfin lyriikat ovat nähtävissä myös 8 mile -elokuvan julisteessa.

Eminemin kerrotaan sanoittaneen kappaleita leffan soundtrackille kohtausten kuvaamisen välillä, sillä tauot olivat ainoita hetkiä, joina hän ehti sanoittaa. Elokuvassa nähdään kohtaus, jossa Eminemin esittämä Jimmy kirjoittaa paperinpalalle bussimatkan aikana. Kyseessä on sama paperi, jolle Eminem kirjoitti voitokkaan kappaleen riimit. Paperi myytiin eBay-huutokaupassa 10 000 dollarilla.

8 Mile AVA Elokuvana2.3. klo 21. Oletko nähnyt elokuvan? Kirjoita arvostelu!


AVA/Maria Aarnio

Lähteet: Wikipedia, IMDB

Kuvat: Getty Images, 8 Mile -elokuvasta

Lue myös:

    Uusimmat