Emeritusarkkipiispa: Naispappeuden kieltäjien virkakäsitys ei luterilainen

Emeritusarkkipiispa John Vikströmin mukaan virkakäsitys, joka ei salli naisen toimia papin virassa, ei ole luterilainen.

- Ei ole myöskään olemassa mitään yhteistä kirkkojen virkakäsitystä, johon meidän kirkkomme olisi ollut liittyneenä vuoteen 1986 asti, Vikström toteaa Kotimaa-lehden nettisivuilla.

Suomen evankelisluterilaisen kirkon kirkolliskokous hyväksyi naispappeuden vuonna 1986, ja kaksi vuotta myöhemmin vihittiin ensimmäiset naiset papin virkaan.

Vikström huomauttaa, että roomalaiskatolilaisille pappi on "alter Christus" eli toinen Kristus. Ja koska Kristus oli mies, tulee papinkin olla mies. Ortodoksit puolestaan käsittävät papin Kristuksen kuvaksi. Ja koska Kristus oli mies, ajatellaan, että papinkin on oltava mies.

- Lutherilta tai luterilaisista tunnustuskirjoista ei kuitenkaan löydy vastaavaa virkakäsitystä. Uskonpuhdistajien mielestä kirkon virka on itsensä Jumalan asettama, Vikström muistuttaa.

Emeritusarkkipiispa teroittaa, että papin virkaa hoitava toimii palvelijana Jumalan sanalle ja sakramenteille, joissa Kristus on lupauksensa mukaan läsnä.

- Kirkon virka ei siis sinällään tee Kristusta läsnäolevaksi. Sen tekee vain Pyhä Henki, joka vaikuttaa sanassa ja sakramenteissa riippumatta viran hoitajan sukupuolesta tai muista ominaisuuksista. Viran hoitaja kylläkin edustaa Kristusta, ei kuitenkaan sillä, mitä hän on, vaan mitä hän sanoo ja tekee.

Vikström muistuttaa, etteivät katolilaiset ja ortodoksit ole tunnustaneet luterilaisia miespappejakaan, mikä osoittaa hänen mielestään selkeästi sen, ettei kirkoilla ole ollut yhteistä virkakäsitystä.

- On ollut yhtenäinen käytäntö sulkea naiset pappisviran ulkopuolelle, muttei yhtenäistä virkakäsitystä.

John Vikströmin asiaa koskeva artikkeli on alun perin julkaistu ruotsinkielisenä ("Samvetet och kvinnliga präster") Teologisessa Aikakauskirjassa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat