Nuorten EM-kisoissa rajusti pettyneen Wilma Murron kulunut vuosi on ollut täynnä suuria muutoksia – "Pitää olla itselle armollinen"

Seiväshyppääjä Wilma Murto joutui pettymään karvaasti yleisurheilun nuorten EM-kisoissa, kun hän jäi viidenneksi. Suuren pettymyksen taustalla on viimeisen vuoden aikana tehdyt suuret muutokset.

Mitaliodotuksin nuorten EM-kisoihin lähtenyt Murto jäi sunnuntaisessa finaalissa viidenneksi vaatimattomalla tuloksella 420. Kun Suomen kisajoukkue saapui maanantaina takaisiin Helsinkiin, oli Murron suurin pettymys jo sulateltu omien pohdintojen ja muiden kanssa käytyjen keskustelujen avulla.

– Se oli tosi iso pettymys. Toisaalta, mitä on eilisen jälkeen ehtinyt pohtimaan ja puhumaan muiden kanssa on se, että niin isoja muutoksia tullut vuoden aikana, että kestää ennen kuin niistä rupeaa saamaan tuloksia irti. Totta kai se ottaa päähän tosi paljon ja harmittaa, mutta tässä kohtaa pitää olla itsellekin armollinen. Tämä vaatii vain aikaa, Murto summaa pettymystään MTV Urheilulle.

Murrolla on takanaan erittäin rikkonainen vuosi, jota ovat sävyttäneet suuret elämänmuutokset. 21-vuotias Murto vaihtoi maaliskuussa valmentajaa toistamiseen vuoden sisään, kun syyskuussa Murron valmentajana aloittanut Steve Ribbon vaihtui maaliskuussa Mikko Latvalaan. Uuden valmentajan mukaantulo tarkoitti samalla maisemanvaihtoa myös urheilijalle itselleen.

– Itsessään muutokset ovat jo tosi isoja. Ne ovat tarkoittaneet sitä, että olen muuttanut, ja se on tosi iso stressi siinä kohtaa. Isoja elämänmuutoksia, tosi paljon sopeutumista ja treenikin on muuttunut jonkin verran aina vaihtojen myötä. Siinä on ollut paljon asioita, joihin on pitänyt ja pitää edelleenkin sopeutua, Murto summaa elämänmuutoksiaan.

– Syys- ja talvikaudet ovat olleet tosi rikkonaisia vaihtojen takia. Ehjää tekemistä on niin vähän, eikä tulokset ole yhtään siellä, missä haluaisi niiden olevan, Murto jatkaa.

Murto totesi heti EM-pettymyksen jälkeen SUL:n tiedotteessa, että toivoisi pääsevänsä harjoittelemaan, jotta ehjiä suorituksia saataisiin alle. Käynnissä oleva kilpailukausi asettaa kuitenkin rajoitteita harjoittelulle.

– Sille asialle ei oikeastaan voi tehdä mitään kilpailukaudella. Silloin kuntoa enemmän ylläpidetään ja isoa kehitystä on vaikea tehdä kesken kauden. Urheilija haluaa aina kehittyä ja nyt olisi aika kova motivaatio tehdä kehittävää harjoittelua, Murto avaa tuntemuksiaan.

Murto nähdään näillä näkymin seuraavan kerran kilpailemassa kolmen viikon päästä Kalevan kisoissa, joten aikaa harjoittelulle avautuu ainakin hetkellisesti. Erityisiä yksittäisiä kehityskohteita Murto ei osaa luetella, mutta toivoo löytävänsä harjoittelun avulla tasaisuuden tekemiseensä.

– Periaatteessa kaikki on ihan ok, mutta se on urheilijan ikuinen kysymys, että aina olisi kiva olla nopeampi, vahvempi ja parempi teknisesti. Haluaisin jokaista osa-aluetta viedä eteenpäin ja saada vakautta tekemiseen. Tasaisuuden kautta se tuloskin tulee, Murto painottaa.

Lue myös:

    Uusimmat