EM-kisaturisteilta kerätyissä tiedoissa havaittu puutteita – vaikeuttaa koronatartuntojen jäljitystä

Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti – Pelkästään Helsingissä tartuntoja on todettu ainakin 167 1:54
Pietarissa käyneiden EM-kisaturistien koronatartuntojen määrä kasvaa nopeasti. Näin asiasta kerrottiin uutisissa eilen.

Osa Venäjän kisaturisteilta viime viikon tiistaina kerätyistä henkilötiedoista voi olla vaillinaisia. Asian vahvistaa johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymenlaakson sote-palvelujen kuntayhtymä Kymsotesta.

Kymsote vastaa koronatestauksesta ja koronaan liittyvien henkilötietojen keräämisestä Vaalimaan raja-asemalla.

Mäntymaan mukaan tietoja kerättiin raja-asemalla kovassa kiireessä Pietarissa pelatun Suomi–Belgia-jalkapallo-ottelun jälkeen. Ne EM-kisaturistit, joille ei tehty rajalla koronatestiä, täyttivät henkilötietonsa lomakkeelle muun muassa tartuntojen jäljittämistä varten.

Mäntymaan mukaan lomakkeita ei ole välttämättä ehditty ruuhkassa tarkistaa, minkä vuoksi niistä voi puuttua tietoja.

– Kyllä siinä aikamoisessa helteessä ovat tietojen kerääjät olleet, joten on mahdollista, että osa tiedoista on jäänyt vaillinaisiksi, Mäntymaa myöntää.

– Myöskään ihan kaikki paikalla olleet (turistit) eivät kauniisti sanottuna ole kauhean hyvin olleet selvillä esimerkiksi siitä, millä autolla ja missä seurueessa he ovat matkustaneet. Ihan varmasti sekaannuksen mahdollisuuksia on ollut, en sitä kiellä.

Husin johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoi aiemmin, että EM-kisaturisteista rajalta välitetyt henkilötiedot ovat olleet puutteellisia.

– Sieltä on puuttunut osoite-, kotikunta- ja puhelinnumerotietoja ihan jonkun verran, eivätkä matkustajaluettelotkaan ihan täydellisiä olleet. Tässä on valitettavasti tiedonkulku ollut puutteellista, Mäkijärvi totesi.

Myös Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ylilääkärin Jaana Syrjäsen mukaan rajalta saaduissa listoissa on ollut henkilötietoja vaihtelevasti, mikä on vaatinut paljon lisätyötä. 

"Se oli vähiten huono päätös"

Vaalimaan raja-asema ruuhkautui viime viikon tiistai-iltana pahoin, kun suomalaiset kisaturistit pyrkivät likipitäen yhtä aikaa takaisin kotiin.

Lopulta 800 turistia päästettiin jatkamaan matkaan ilman, että heille olisi tehty rajalla koronatestiä.

– Se ei ollut hyvä eikä paras päätös. Siinä tilanteessa se oli kuitenkin päätös, joka oli vähiten huono, Kymsoten Mäntymaa toteaa.

– Siinä oli muutama tunti aikaa miettiä, miten pystytään toimimaan, ennen kuin raja meni kiinni. Jätetäänkö ihmisiä sadoittain yöpymään rajavyöhykkeelle, jossa ei ole mitään palveluita? Mäntymaa pohtii.

Hänen mukaan turisteille annettiin ohjeet, kuinka tulee toimia, jos heitä ei testata rajalla.

Mäntymaa myös perää ihmisten omaa vastuuta terveysturvallisuudesta tilanteessa, jossa he ovat itse päättäneet viranomaisten suosituksista huolimatta matkustaa Venäjälle katsomaan kisoja.

– Eihän vastuu voi kokonaan siirtyä jollekin ulkopuoliselle terveysviranomaiselle. Ennen kisoja tiedettiin hyvin, mikä on Venäjän ja Pietarin koronatilanne, Mäntymaa sanoo.

Hänen mukaansa vastaavaa tilannetta ei pitäisi päästä syntymään enää toista kertaa.

– Toivon, että koskaan ei enää jouduttaisi tilanteeseen, jossa yksi pieni sote-alue joutuu tällaisen valinnan eteen ja vastaamaan koko valtakunnan koronaturvallisuudesta.

– Se (tilanteen estäminen) tapahtuu yksinkertaisesti rajoittamalla matkustamista, Mäntymaa toteaa.

Suurin osa suomalaisista turisteista todennäköisesti palannut

Rajavartiomestari Ari Jokinen Kaakkois-Suomen rajavartioston esikunnasta sanoo, että Pietarissa heinäkuun 2. päivä pelattavaan puolivälieräotteluun on tuskin menossa suuria määriä katsojia Suomesta.

– Emme ole saaneet ennakkoilmoituksia suurista kannattajamääristä, jotka olisivat Suomesta lähdössä sinne, Jokinen kertoo.

Perjantain puolivälierä on viimeinen ottelu, joka näissä jalkapallon EM-kisoissa pelataan Pietarissa.

Jokinen uskoo, että suurin osa suomalaisista kisaturisteista on palannut Venäjältä jo takaisin Suomeen.

– Jos siellä joku vielä on, puhutaan ihan pienistä määristä. Luulen, että suomalaisista valtaosa saapui jo Suomi–Belgia-ottelun jälkeen takaisin, Jokinen toteaa.

Jalkapallon EM-kisojen ulkopuolisessa rajaliikenteessä on Jokisen mukaan ollut havaittavissa hienoista kasvua.

Rajanylittämiseen liittyvät koronarajoitukset ovat viime viikkoina lieventyneet, mikä näkyy maahantulijoiden määrän kasvuna.

– Venäläisten sukulaisten ja esimerkiksi kiinteistönomistajien saapuminen maahan on hieman lisääntynyt ja tulee todennäköisesti vielä jonkin verran kasvamaan. Suurin osa heistä tarvitsee viisumin, jonka käsittely ottaa oman aikansa, Jokinen sanoo.

Jokinen ennustaa, että venäläisiä saapuu Suomeen vielä enemmän elokuussa, joka on perinteisesti ollut suosittu lomakuukausi Venäjällä.

Lue myös:

    Uusimmat