Mainos

Ely-keskus: Siunausta Talvivaaran hätäjuoksutuksiin ei tipu etukäteen

Talvivaaraa valvova viranomainen ei usko, että kaivoksen allaskapasiteetti riittäisi kevätvesien hoitamiseen.

Talvivaaran vesienhallintatilanne on ajautumassa puun ja kuoren väliin. Ympäristöluvan noudattamista valvovan Kainuun ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen kertoo, että sulfaattikiintiö tulee täyttymään parin viikon aikana. Sen jälkeen vesiä ei enää saisi juoksuttaa ulos kaivosalueelta. 

Pääkkönen pitää lähinnä teoreettisena sitä vaihtoehtoa, että allaskapasiteetti riittäisi keväällä. Suolanpoistoon hankituista laitteista ei saada riittävästi apua. 

– Yksi käänteisosmoosilaitos on saatu nyt toimimaan täydellä teholla. Toisen on määrä olla toiminnassa toukokuun alkuun mennessä. Tämä toinen laitos ei ehdi vaikuttaa kevään vesien hoitamisessa.

Myöskään Nuasjärveen suunnitellusta purkuputkesta ei ole apua tänä keväänä, vaikka se saisi luvan. 

Hätäjuoksutukset näyttävät siis väistämättömiltä. Hyväksyttekö te ne?  

– Viranomainen ei tule siunaamaan etukäteen mahdollisia hätäjuoksutuksia. On toiminnanharjoittajan velvollisuus ratkaista tilanne lainmukaisesti.

Ympäristönsuojelulain 123 pykälä mahdollistaa poikkeamisen ympäristöluvasta poikkeuksellisissa ja ennakoimattomissa tilanteissa. Kriittistä keskustelua on käyty siitä, voiko pykälää käyttää Talvivaaran tapauksessa.

Uudelta omistajalta odotetaan ympäristövastuullisuutta 

Tämänpäiväiset tiedot Talvivaaran mahdollisesta omistusjärjestelystä herättävät Ely-keskuksessa pohdintaa erityisesti uuden omistajan paneutumisesta ympäristöasioihin. 

– Meille on tärkeää, että uusi mahdollinen toimija panostaa erityisesti ympäristöturvallisuuteen ja vesienhallintaan. Tätä olemme toivoneet yhtiöltä jo pitkään.

– Näyttää siltä, että toimitusjohtajaksi kaavaillulla henkilöllä on ainakin merkittäviä ansioita kaivosalalla ja se tuo uskottavuutta hankkeelle, Pääkkönen pohtii. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.