Mainos

Elokuvat kiinnostavat kesäsuomalaisia

Elokuvateattereissa vietetään parhaillaan ennätysten kesää. Myös videovuokraamoissa ja -myymälöissä riittää kävijöitä.

Aurinko on hellinyt tänä kesänä lomalaisia ja tapahtumien järjestäjiä. Myös sadetta on saatu riittävästi täyttämään elokuvateatterit ja videovuokraamot.

Videovuokraamo Makuunin toimitusjohtaja Joakim Horsman mukaan kesä on yleensäkin hyvää aikaa videovuokraamoille: kun ihmiset ovat lomalla, he ehtivät katsella vuokrafilmejä.

Samasta ilmiöstä nautitaan teatteripuolella, kertoo Suomen suurimman teatterielokuvien-, myyntifilmien- ja vuokravideoiden levittäjä FS-filmin toimitusjohtaja Antti Toiviainen. Tänä kesänä väkeä on ollut teattereissa jopa ennätyksellisen paljon.

– Olemme nyt lähes 17 prosenttia edellä viime vuotta. Erityisesti Ice Age III ja Harry Potter ovat tuoneet ihmisiä teattereihin. Kesästä näyttää tulevan kaiken kaikkiaan yksi kaikkien aikojen parhaista.

Kesällä myydään vanhoja hittejä

Uutuus-dvd-kaupassa kesä on hiljaista aikaa.

– Isoilla keskusliikkeillä on paljon alennuksia, joissa ei myydä niinkään uutuuksia vaan vähän vanhempaa elokuvaa. Parhaiten menevät isot Hollywood-filmit, jotka ovat olleet teatterissakin hittejä, kuten Harry Potter, Taru sormusten herrasta, James Bond, Star Wars, Sex and the City, Ice Age ja Simpsonit, Toiviainen luettelee.

Tänä vuonna dvd-myynti on ollut viimevuotista takkuisempaa. Se ei ole kuitenkaan kokenut jyrkkää sukellusta esimerkiksi musiikkitallennemyynnin tapaan.

Videoelokuvien myyntiin vaikuttaa Toiviaisen mukaan, mitä filmejä on tarjolla. Tänä kesänä isoja hittejä ei ole ollut. Tähänastisista dvd-ensi-illoista suurin suosikki on ollut Tom Cruisen tähdittämä Bryan Singerin ohjaama Operaatio Valkyrie. Myös heinäkuussa myyntiin tullut Danny BoylenSlummien miljonääri on käynyt hyvin kaupaksi.

Kotimaiset kiinnostavat videonvuokraajia

Moni vuokraa elokuvansa mieluummin kuin hankkii omaksi. Kesä on yksi vuoden huippukausista videovuokraamoissa.

– Tänä vuonna erityisesti alkukesästä, kun kelit olivat huonot, meillä oli hyviä myyntilukuja. Kun juhannuksen jälkeen tuli helle, myynti putosi, kun kansa alkoi nauttia taas ulkoilmasta. Muuten luvut ovat suunnilleen samanlaiset kuin viime vuonna, Joakim Horsma kertoo.

Slummien miljonääri on ollut kaupan ja teattereiden tapaan videovuokraamoissa kesän isoja hittejä. Lisäksi Brad Pittin tähdittämä, David Fincherin ohjaama Benjamin Buttonin uskomaton elämä on ollut haluttu.

Muuten selkeää ykköstä ei tänä kesänä ole ollut – eikä tule olemaan, arvioi Horsma.

– Vastikään videona ilmestynyt Markku PölösenRalliraita on varmasti vuokraajien suosiossa. Tietynlaiset grazy-komediat ja toimintapainotteiset elokuvat toimivat myös. Yhtä suurta hittiä ei tule tänä vuonna kuitenkaan ehkä olemaan.

Kotimaiset elokuvat kiinnostavat suomalaisyleisöä. Horsma harmittelee, että vuoden katsotuin elokuvateatterielokuva Aleksi MäkelänRööperi ei ehtinyt kesämarkkinoille.

– Olisimme ottaneet sen mielellämme jo kesäksi, mutta se tulee vasta syksyksi. Se olisi ollut varmasti kesän kovin juttu.

Elokuva-ammattilaisten omat suosikit

FS-filmin Antti Toiviainen on nähnyt viimeksi yhden syksyn kotimaisista ensi-illoista, Mika KaurismäenHaarautuvan rakkauden talon. Häntä myös kirjana menestynyt oman firman tulokas miellytti.

– Olin erittäin tyytyväinen näkemääni. Elokuva on komedia aikuiseen makuun, ja alusta loppuun asti sai nauraa kyyneleet silmissä. Toissapäivänä näin Ice Age III:n en tiedä kuinka monenteen kertaan. 3D-formaatti on niin mielenkiintoinen ja hauska, että sitä voi käydä katsomassa uudestaan ja uudestaan.

Makuunin Joakim Horsma on nähnyt viimeksi videolla Slummien miljonäärin. Omia suosikkeja ovat Paul Thomas AndersoninMagnolia – ja Rööperi.

– Se on kyllä todella hyvä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.