Mainos

Elisalta pois 900 työntekijää

Yt-neuvottelujen päätyttyä Elisa irtisanoo 520 työntekijää. Lisäksi muilla järjestelyillä vähennetään 241 työntekijää.

Elisa

Elisa on saanut päätökseen viime marraskuussa käynnistyneet yt-neuvottelut ja irtisanoo 520 työntekijää. Eläke - ja muilla järjestelyillä vähennetään vielä 241 työntekijää. Vakituisten työntekijöidensä lisäksi Elisa lopettaa 142 määräaikaista työsuhdetta. Yhteensä Elisalta poistuu näin 903 työntekijää.

Elisa-konsernin yt-neuvottelujen piiriin kuului suurin osa konsernin sataprosenttisesti omistamien yhtiöiden ja osa emoyhtiön toiminnoista, yhteensä noin 3 800 henkilöä 7 300 työntekijästä. Neuvottelujen ulkopuolella olivat muun muassa asiakaspalvelukeskusten välittömässä asiakaspalvelussa työskentelevä henkilöstö.

Neuvottelujen tuloksena henkilöstömäärä vähenee 761 henkilöllä, jonka lisäksi määräaikaisia työsuhteita päättyy 142. Eläke- ja muita ratkaisuja on 241. Irtisanomisten määrä on 520. Irtisanottavia henkilöitä tuetaan eri keinoin mm. yhtiön järjestämän uudelleensijoitusvalmennuksen avulla. Alun perin Elisa odotti 900 vakituisen työpaikan vähennystä.

Lisäksi uudelleen- ja täydennyskoulutusta toteutetaan yhteistyössä työvoimaviranomaisten kanssa. Käynnissä olevalla muutosohjelmalla saavutetaan ennalta arvioidut säästötavoitteet vuosille 2004-2005, Elisa kertoo tiedotteessaan.

Neuvotteluja käyty pidempään kuin laki vaatii

Elisan henkilöstö vastasi yt-neuvottelukutsuun puolentoista päivän mittaisella mielenilmauksella, kun todellisia yt-neuvotteluja ei uskottu olevan tulossa. Yhtiön johdon ja pääluottamusmiesten välisen pelisääntökeskustelun jälkeen ratkaisuja kerrottiin etsittävän "avoimesti ja rakentavasti yt-lain hengen mukaisesti".

Yt-neuvotteluille varattiin myös selvästi enemmän aikaa kuin lain edellyttämät kuusi viikkoa.

Elisa on perustellut väen vähentämistä tuotannollisilla syillä sekä päällekkäisten toimintojen karsimisella, kun tytäryhtiöt sulautetaan emoyhtiöön.

Toimitusjohtaja Veli-Matti Mattilan mukaan neuvottelujen aikana löytyi esimerkiksi eläke- ja uudelleensijoittamisratkaisuja sen verran, että vakituisten työpaikkojen vähennystarve jäi ennakoitua pienemmäksi. Määräaikaisten työsuhteiden päättämistä ei laskettu mukaan alkuperäiseen vähennystarpeeseen. Elisa-konsernin eri osien kesken vähennykset jakautuvat siten, että esimerkiksi Radiolinjan väki vähenee yhteensä noin 200:lla, joista irtisanotaan 80. Tampereen yksiköistä katoaa 134 työpaikkaa ja irtisanottavia on yhteensä 49, Mattila kertoi STT:lle.

Elisa perusteli väen vähentämistä tuotannollisilla syillä sekä päällekkäisten toimintojen karsimisella, kun tytäryhtiöt sulautetaan emoyhtiöön. Yhtiön mukaan nyt tehdyillä ratkaisuilla saavutetaan tälle ja ensi vuodelle arvioidut säästötarpeet.

-Tällä hetkellä minulla ei ole tiedossa yt-neuvottelutarpeita, Mattila sanoi. Sitä, kuinka isot säästöt Elisa laskee saavansa nyt tehdyistä henkilöstövähennyksistä, Mattila ei halunnut tarkemmin eritellä. Yhteensä yhtiön lokakuun julkistamalla säästökuurilla, joka sisältää myös muita tehostamistoimia, haetaan sekä tämän että ensi vuoden aikana 40 miljoonan euron säästöjä.

Mattilan mukaan Elisan yt-neuvotteluja on viime vaiheessa käyty asiallisessa hengessä.

-Tietenkin tämä on hyvin vaikea prosessi, kun puhutaan näin monen ihmisen työpaikan lopettamisesta. Siinä on myös hyvin monia erilaisia mielipiteitä, hän sanoi.

(MTV3-STT)

(Talousuutiset 13.01.2004).

(Kymmenen uutiset 13.01.2004).

(Seitsemän uutiset 13.01.2004).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.