Elisabeth Rehn vieraillut Jemenissä ilman turvamiehiä – "Ei pelottanut"

Jemenissä siepatut suomalaiset Atte ja Leila Kaleva vapautettiin noin viikko sitten. Heidän lähtöään turvattomaksi tiedettyyn maahan on kritisoitu. Suomen entinen puolustusministeri, aktiivinen ihmisoikeustaistelija Elisabeth Rehn oli maassa neljä vuotta sitten ilman turvamiehiä.

– Matkustin Jemeniin vuonna 2009, kun maan silloisen presidentin Ali Abdullah Salehin neuvonantaja kutsui minut sinne Global Leadership Foundation -järjestön edustajana. Tarkoituksena oli keskustella siitä, miten naisia saataisiin enemmän mukaan hallintoon ja päätöksentekoon, Elisabeth Rehn kertoo.

Rehn tapasi maassa hallituksen, YK:n ja EU:n edustajia sekä naisjärjestöjä. Hän osallistui jopa hallituksen epäviralliseen kokoukseen.

Itse missiota Rehn kuvailee "aika toivottomaksi". Maahan hän kuitenkin sai tuntumaa.

– Liikuin pääkaupungin Sanaan kaduilla kahdestaan järjestömme pääsihteerin kanssa. Kävelimme aivan vapaasti esimerkiksi vanhassa kaupungissa. Meillä ei ollut turvamiehiä, ainoastaan autonkuljettaja. Autokin oli ihan tavallinen eikä panssaroitu.

– Kävimme myös kaupungin ulkopuolella katsomassa, kuinka siellä viljellään ja pureskellaan khatia, eräänlaista pensaasta saatavaa päihdettä.

Rehn kertoo, että ennen heidän lähtöään Jemeniin siellä oli juuri siepattu ja surmattu panttivankeja.

– Uusia tapauksia ilmeni myös matkamme aikana. Olen kuitenkin liikkunut niin vaarallisissa paikoissa, ettei minua pelottanut. Olin ilmoittanut vierailustani Suomen silloiselle Saudi-Arabian suurlähettiläälle.

Rehn seurasi suomalaisten Atte ja Leila Kalevan kidnappauksen etenemistä tiiviisti.

– Oli tavattoman ilahduttavaa, että heidät vapautettiin. Kaikki tapaukset eivät todellakaan pääty yhtä onnellisesti.

Elisabeth Rehn vierailee Studio55.fissä perjantaina 17. toukokuuta klo 9.05. Lähetys on katsottavissa myös nettisivuillamme sekä Katsomossa.

Studio55.fi/Piia Simola

Lue myös:

    Uusimmat