Mainos

Elinten luovutus saattaa helpottua jo ensi kesänä

Sosiaali- ja terveysministeriö aikoo jättää ehdotuksen elinluovutuslain muutoksesta eduskunnalle vielä tämän vuoden puolella. Uudessa laissa lähtökohtana olisi, että elimen voi siirtää, jos henkilö ei ole eläessään sitä erikseen kieltänyt.

- Tarkoitus olisi, että laki elinluovutuksesta olisi voimassa jo ensi keväänä, sanoo terveyspalveluiden yksikön johtaja Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

- Suurin syy muutokseen on se, että nyt moni olisi valmis luovuttamaan elimensä, mutta eivät ole ilmoittaneet halukkuuttaan, sanoo Järvinen.

Ensimmäisenä aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Suurin muutos olisi se, että jatkossa vain ne, jotka eivät halua luovuttaa elimiään olisivat velvollisia ilmoittamaan kannastaan. Jos kantaa ei olisi ilmoittanut, tulkittaisiin esimerkiksi aivokuoleman tilanteessa niin, että ihmisen elimiä saa käyttää.

Myöskään omaisten kantaa ei lähdettäisi erikseen selvittämään. Tämä helpottaisi elintenluovutusprosessia.

Omaisilla olisi kuitenkin edelleen oikeus kieltää elintenluovutus, jos pohjana olisi vainajan eläessään esittämä toive.

- Tottakai luovuttajan suullisesti esittämä toivomus otettaisiin huomioon, vaikka elintenluovutusta ei olisikaan erikseen kieltänyt eläessään, sanoo Järvinen.

Uudessa laissa hoitohenkilökunnalle jäisi velvollisuus vain informoida elintenluovutuksesta omaisille. Näin nykyinen hankalaksi koettu keskustelu omaisten kannasta elinluovutukseen jäisi väliin.

Ministeriössä ei vielä ole päätetty, pitäisikö kielto omien elintensä luovuttamisesta ilmoittaa mukana kannettavassa kortissa vai pitäisikö luoda valtakunnallinen sähköinen järjestelmä, jossa kielteinen kanta näkyisi. Järvinen myöntää, että aina mukana kannettava kortti ei ole käytännöllisin vaihtoehto.

Järvinen sanoo, että ilmapiiri lakimuutokselle on myönteinen sekä aiheesta tehtyjen kyselyjen perusteella, että kansanedustajilta kuullun palautteen perusteella.

Katsomo-video ei ole saatavilla

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.