Mainos

Elintarvikkeiden hinnat vakiintumassa

Elintarvikkeet ovat nyt yli 11 prosenttia halvempia kuin kaksi vuotta sitten ennen Suomen liittymistä EU:n jäseneksi. Keskimääräinen hintataso ei juuri laskenut enää viime vuonna. Kuluttajaviraston selvityksen mukaan tuoteryhmittäin tarkasteltuna hinnat ovat kuitenkin eläneet voimakkaammin.

Lihan ja lihavalmisteiden hinnat ovat laskeneet vuodesta 1994 peräti 24 prosenttia. Esimerkiksi sikanauta on nyt keskimäärin 34 prosenttia edullisempaa kuin kaksi vuotta sitten. Leipä ja viljatuotteet ovat nyt noin 14 prosenttia edullisempia kuin vuonna 1994. Meijerituotteet ovat noin 7 prosenttia edullisempia kuin loka-marraskuussa 1994. Kananmunat ovat 35 prosenttia halvempia kuin kaksi vuotta sitten. Hedelmät ja hedelmävalmisteet sen sijaan ovat kallistuneet yli 4 prosenttia.

Lasku taittunut

Kuluttajavirasto on selvittänyt hintatason kehitystä kaksivuotisen EU-jäsenyyden ajan. Tietoja on koottu yhteistyössä lääninhallitusten kanssa loka-marraskuun vaihteessa 153:sta elintarvikkeita myyvästä liikkeestä.

Ensimmäisen jäsenyysvuoden jyrkkä hintojen lasku on tasaantunut kahdentoista viime kuukauden aikana, ja nyt se jäi 0,1 prosenttiin. Tuoteryhmittäin tarkasteltuna hinnat ovat kuitenkin eläneet voimakkaastikin.

Lihan ja lihavalmisteiden hinnat laskivat viime vuoden marraskuun tasosta noin 5 prosenttia. Leivän ja viljatuotteiden hinnat laskivat tuoreemmalla tarkastelujaksolla vain prosentin. Meijerituotteista maidon hinta on laskenut viime vuodesta noin 2 prosenttia, mutta sen sijaan juuston hinta on noussut 2,5 ja voin 4,2 prosenttia. Kananmunat kallistuivat 12,5 prosenttia.

Hedelmät kallistuivat

Hedelmien ja hedelmävalmisteiden hinnat ovat nyt 4,3 prosenttia korkeammalla kuin kaksi vuotta sitten ja viime vuodesta hinnat ovat nousseet hieman yli 5 prosenttia. Vihanneksista eniten ovat kallistuneet kurkku ja tomaatti. Kurkku on nyt noin 69 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuonna ja 60 prosenttia kalliimpaa kuin vuonna 1994. Tomaatti taas on 31 prosenttia kalliimpaa kuin viime vuonna ja 9 prosenttia kalliimpaa kuin vuonna 1994.

EU:n rajojen ulkopuolelle jääneistä hedelmistä banaanit ovat nyt noin 60 prosenttia kalliimpia kuin kaksi vuotta sitten. Omenat taas ovat noin 30 prosenttia edullisempia kuin syksyllä 1994.

Kuluttajavirasto vertaili myös valtakunnallisten kauppaketjujen hintatasoa. Edullisin oli S-ryhmän Prisma-ketju, mutta K-ryhmän Citymarket oli enää vain prosentin kalliimpi. Anttila ja Eka/Euromarket hävisivät Prismalle 4 prosentilla, K-Supermarket 6 prosentilla ja S-market 8 prosentilla. Markkoina laskettuna edullisimman ja kalleimman kauppaketjun välille kertyi eroa lähes 300 markkaa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.