Elintarvikevirastoa lobataan Helsinkiin

Suomi lähtee toiveikkaana lobbaamaan EU:n elintarvikevirastoa Helsinkiin. Kampanja lähtee nyt toden teolla käyntiin, ja suhdetoimintaa on tarkoitus harjoittaa niin ministeri- kuin virkamiestasolla. Hallituksen EU-ministerivaliokunta asetti tänään hanketta johtamaan ylijohtaja Veli-Pekka Talvelan maatalousministeriöstä.

huomenna ulkomaankauppaministeri Kimmo Sasi edistää Helsingin hakemusta virkaveljilleen ja tiedotusvälineille, kun EU:n elintarvikevalvonnasta järjestetään julkinen keskustelu sisämarkkinaministerineuvoston yhteydessä.
-Aiomme myös kutsua komissaari David Byrnen tutustumaan Helsinkiin ja Viikkiin mahdollisimman pian, Sasi kertoi. Terveys- ja kuluttaja-asioista vastaava Byrne on julkisuudessa arvellut, että Suomi ja Helsinki ovat hiukan syrjäisiä paikkoja uudelle virastolle. Sasi ei silti uskonut, että syrjäisyys olisi Helsingille mikään ratkaiseva ongelma.

Muita virallisia ehdokkaita ei ole vielä ilmaantunut tarjolle, mutta Brysselin ja Luxemburgin tiedetään olevan kiinnostuneita. Sen lisäksi ainakin Kiel, Milano ja Barcelona ovat olleet esillä, mutta hallitukset eivät ole lähteneet niitä ehdottamaan. Sasi arveli ainakin Saksan suhtautuvan Suomen pyrkimykseen myönteisesti, vaikka virallista tuki-ilmoitusta ei ole tullut.
-Meillä on paremmat puitteet kuin kaikilla muilla. Pidän mahdollisuuksia hyvinä, sanoi Talvela. Lisäpääomaa Suomi sai onnistuneesta puheenjohtajakaudestaan viime vuonna, Talvela huomautti.

Työ alkaa 2002

Viraston perustamisesta päätetään aikaisintaan kesäkuussa Feiran huippukokouksessa Portugalissa. Sen tehtäväksi tulee elintarviketurvallisuuden seuranta ja arviointi. Riippumattoman viraston on määrä aloittaa toimintansa vuonna 2002. Työntekijöitä virastolle tulee 200-250. Suomi perustelee Helsingin hakemusta Suomen elintarviketurvallisuuden ja -tutkimuksen korkealla tasolla ja sillä periaatteella, että jokaiseen EU-maahan pitäisi sijoittaa ainakin yksi EU:n virasto.

Suomi ja Ruotsi ovat tällä hetkellä ainoat maat, joilla ei EU-virastoa ole. Muista EU-maista Ruotsi on jo ilmaissut Suomelle tukensa. Talvelan tukena on työryhmä, johon kuuluu edustajia Helsingin kaupungista, Helsingin yliopistosta, kauppa- ja teollisuusministeriöstä, maatalousministeriöstä, sosiaali- ja terveysministeriöstä sekä ulkoministeriöstä.

Helsinki-kuva kiiltämään


Kampanjalla ei ole suurta budjettia - lobbausta harjoitetaan normaalin toiminnan yhteydessä. Esimerkiksi ulkoministeriö kutsuu lehdistövierailulle kuluttaja- ja ympäristökysymyksiin erikoistuneita toimittajia tutustumaan Viikkiin ja Helsinkiin. Helsingin kaupunki tarjoaa sijaintipaikaksi Viikin tiedepuistoa ja on kaavoittanut viereen 200 asuntoa. Alueelle on tulossa myös koulu ja päiväkoti, kertoi apulaiskaupunginjohtaja Timo Honkala. Kampanjalla Helsinkiä esitellään modernina, luonnonläheisenä ja viihtyisänä kaupunkina, josta yhteydet toimivat kaikkiin suuntiin.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat