Mainos

Elintarviketeollisuus: Hullun lehmän taudin testaus kallista

Suomen elintarviketeollisuuden mielestä EU:n komission esitys naudan ruhojen tarkastamisesta olisi teurastamoille lähes katastrofaalisen kallis.

Teollisuuden mielestä operaatio olisi myös turha, koska hullun lehmän tautia ei ole Suomessa esiintynyt. Myös ministeriön asintuntijan mielestä suomalaiset voivat syödä naudanlihaa turvallisin mielin.

Ranskalaisille hullun lehmän tauti tulee maksamaan miljardeja frangeja. Massiivisten testausjärjestelmien rakentamisen lisäksi liha-alaa painaa kysynnän ja hintojen romahtaminen. Testausjärjestelmiä joudutaan rakentamaan lisää useissa EU-maissa. Komissio on esittänyt, että testit olisi tehtävä kaikille yli 30 kuukauden ikäisten nautojen ruhoille myös Suomessa. -Suomalaiselle lihateollisuudelle se olisi kyllä lähes katastrofi. Meillä ei ole mahdollisuutta näin massiiviseen nautojen aivojen testaamiseen Suomessa. Meillä ei ole kapasiteettia sihen. Meillä ei ole varastoja siihen. Tämä esitys on aivan absurdi maassa, jossa hullun lehmän tautia ei ole esiintynyt, totesi johtaja Lea Lastikka Elintarviketeollisuusliitosta MTV3:n uutisissa.

Käytännössä jokaisen teurastamon olisi rakennettava uusia varastoja, koska ruhoja pitäisi teurastuksen jälkeen säilyttää kokonaisina kylmässä ainakin kaksi vuorokautta. Teurastamojen olisi myös koulutettava henkilökuntaa testien tekemiseen. Ministeriö tarvitsisi 28 uutta tutkijaa. Suuroperaatioon ryhdyttäisiin, vaikka alan asiantuntijat uskaltavat julkisesti korostaa riskien vähäisyyttä. -No kyllä suomalaiset voivat syödä naudanlihaa varsin turvallisin mielin. Meillähän ei yhtään tapausta ole todettu ja tämän vuoden aikana tieteellinen asiantuntijakomitea luokitteli Suomen maaksi, jossa on epätodennäköistä, että BSE:tä esiintyy, mutta sitä ei voida täysin pois sulkea, sanoi apulaisosastopäällikkö Taina Aaltonen Maa- ja metsätalousministeriöstä.
(MTV3)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja