Mainos

Elcoteqilla ulosmarssi vastalauseena vähennyksille

Valtaosa elektroniikkavalmistajan Lohjan-tehtaan työntekijöistä on marssinut ulos työpaikoiltaan. Elcoteq ilmoitti joulukuussa tavoitteekseen noin 20 miljoonan euron säästöt.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Elcoteq harkitsee tuotantonsa lopettamista Suomessa. Yhtiö ilmoitti tänään aloittavansa enintään 500 työntekijää koskevat yt-neuvottelut. Neuvottelut koskevat kaikkia henkilöstöryhmiä ja valtaosaa yhtiön Suomen-henkilöstöstä.

Yhtenä vaihtoehtona yhtiö kertoi pohtivansa Lohjan-tehtaansa eli ainoan Suomessa sijaitsevan tuotantolaitoksensa sulkemista.

- Tarkoituksena ei ole vetäytyä totaalisesti Suomesta, yhtiön toimitusjohtaja Jouni Hartikainen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Kilpailukykyä ja kustannustehokkuutta pitää Hartikaisen mukaan kuitenkin kohentaa, eikä kyse ole vain Suomen-toiminnoista. Pohdinnat ovatkin osa Elcoteqin joulukuussa aloittamaa globaalia toimenpideohjelmaa, jolla se tavoittelee 20 miljoonan euron vuotuisia säästöjä.

Ohjelma koskee niin tuotantoa kuin tutkimus- ja tuotekehitystä, painopiste on Euroopassa ja Amerikassa. Osana ohjelmaa yhtiö kertoi viime vuoden lopussa aikeistaan siirtää pääkonttorinsa Luxemburgiin.

Tulos tippui tappiolle

Elcoteqin viime vuoden tulokseen ei Hartikaisen mukaan ole syytä olla tyytyväinen. Yhtiön voitto ennen veroja putosi edellisvuodesta. Liikevaihto kasvoi, mutta jäi tavoitteista. Viimeisellä neljänneksellä tulos painui jo tappiolliseksi.

Tulosta heikensivät Hartikaisen mukaan etenkin ennakoitua alhaisemmat tuotantomäärät, jotka myös vaihtelivat voimakkaasti. Kilpailukin kiristyi edelleen.

Kuluvan vuoden näkymät ovat positiivisemmat, ja yhtiö arvelee tuloksensa paranevan viime vuodesta. Säästöohjelman vaikutusten odotetaan näkyvän vuoden jälkipuoliskolla. Alkuun ohjelma tuo kustannuksia. Suurin osa noin 20 miljoonan euron kertaluonteisista kuluista kirjattaneen ensimmäisen neljänneksen tulokseen.

Yhtiö uskoo kasvumahdollisuuksiin toimialan yleisen kasvun tahdissa.

- Tilaisuuksia on entistä enemmän. Ongelmana on, kuinka paljon meillä on varaa tarttua niihin, Hartikainen tiivisti.

Kustannusrakennetta korjaillaankin toimenpideohjelmalla. Yhtiö kertoi myös siirtyvänsä tänä vuonna Euroopassa uuteen sopimus- ja laskutusmalliin, jolla tavoitellaan veroetuja.

Lohjan-tehtaalla synkät tunnelmat

Valtaosa Lohjan-tehtaan työntekijöistä marssi aamupäivällä ulos työpaikoiltaan. Töihin paluusta ei vielä tuolloin ollut tietoa. Toimihenkilöt eivät ulosmarssiin osallistuneet.

- Synkät ovat mielialat, sehän on ihan selvä. Yt-neuvotteluja osattiin odottaa, mutta ei näin radikaaleina, tehtaan pääluottamusmies Jari Lepola sanoi.

Vaikka mitään lopullisia päätöksiä tehtaan kohtalosta ei ole tehty, ovat toiminnan jatkumisen mahdollisuudet Lepolan arvion mukaan erittäin pienet.

Kaikkiaan Elcoteqillä on Suomessa noin 700 työntekijää. Toimipaikat sijaitsevat Lohjan lisäksi Espoossa, Turussa ja Salossa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.