Elätkö velaksi? Näin se voi vaikuttaa terveyteesi

Pikkuisen lisää sukanvarteen? Tässä helpot rahansäästökikat 0:45
Videolla kerrotaan helppoja tapoja säästää rahaa.

Velkaantuminen voi nakertaa sekä psyykkistä että fyysistä hyvinvointia.

Kotitalouksien velkaantumisaste eli velkojen suhde käytettävissä oleviin tuloihin on noussut viimeisten vuosikymmenten aikana. Käytännössä yhä useampi siis elää velaksi tai ottaa ison asuntolainan, jota maksaa pois pitkään.

Velkaantuminen ei ole pelkästään taloudellinen kysymys vaan sillä on myös vaikutuksia ihmisen fyysiseen ja psyykkiseen hyvinvointiin. Terveyssivusto Health listasi, mitä velanoton terveyshaitoista tutkimusten perusteella tiedetään.

1. Velka voi nostaa verenpainetta

Vuonna 2013 yhdysvaltalaistutkijat havaitsivat yhteyden nuorten aikuisten velkaantumisen ja kohonneen verenpaineen välillä. Velkoihin hukkumaisillaan olevien nuorten yleisterveys oli muutoinkin huonompi.

– Olimme hieman yllättyneitä havaitessamme vaikutuksia niin nuorilla ja muutoin terveillä ihmisillä, tutkimuksen kirjoittanut Elizabeth Sweet Massachusettsin yliopistosta sanoo Health-sivustolle.

– Se osoittaa, kuinka keskeinen terveysongelma velka on nykypäivän yhteiskunnassa.

2. Velka stressaa, masentaa ja ahdistaa

Edellä mainitussa tutkimuksessa havaittiin, että velkaantuminen oli yhteydessä myös nuorten aikuisten lisääntyneeseen stressiin ja masennusoireiluun. Velkaantunut ihminen voi tuntea olemassa ansassa, mikä voi olla tuhoisaa ihmiselle, tutkija Sweet luonnehtii.

Ihminen saattaa esimerkiksi alkaa pyöritellä mielessään kauhukuvia varattomuudesta tai kodittomuudesta. Se saattaa ruokkia ahdistuneisuutta ja johtaa jopa ahdistushäiriöön, sanoo Healthin haastattelema psykoterapeutti Amy Morin.

Vuonna 2014 julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa havaittiin, että yhteys velkaantumisen ja lisääntyneen masennusoireilun välillä koskee myös keski-iän ylittäneitä aikuisia.

Psykologinen stressi velasta voi heijastua fyysiseen terveyteen, kun ihminen ei esimerkiksi nuku kunnolla tai jaksa syödä terveellisesti. Lisäksi stressi heikentää vastustuskykyä.

3. Velka voi aiheuttaa päänsärkyä

Taloushuolet voivat aiheuttaa päänsärkyä ja migreeniä. Vuonna 2017 ilmestyneessä brittiläis-unkarilaisessa tutkimuksessa havaittiin, että taloudellinen stressi lisäsi migreenikohtausten riskiä ihmisillä, joilla oli tietty vuorokausirytmiin vaikuttava geenimuunnos.

Vuonna 2008 toteutetussa amerikkalaiskyselyssä puolestaan havaittiin, että migreeni ja päänsärky ovat yleisempiä ihmisillä, joilla on paljon stressiä talousasioista. Talousasioista stressaavat raportoivat muita useammin myös vatsavaivoista sekä keskittymis- ja uniongelmista.

Älä anna velan lannistaa

Lähes kaikki ihmiset ovat jossain vaiheessa elämässään velkaa. Velkaantumisen normalisointi auttaa vähentämään rästeihin liittyvää häpeää. Avoin puhe velkaantumisen aiheuttamista tunteista sekä käytännön haasteista voi auttaa asian kanssa kamppailevia.

Maksutonta talous- ja velkaneuvontaa saa valtion oikeusaputoimistosta.

Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on rikas? 2:50
Paljonko rahaa ihmisellä tulee olla, että hän on "rikas"? Katso videolta, mitä mieltä muut ovat.

Lue myös:

    Uusimmat