Elämäntapavalmentaja lomaltapaluustressistä: Arjesta tulisi osata nauttia

Työhön palaaminen ei aina tapahdu vaivatta. Ikävä olo loman jälkeen voi johtua siitä, että elämä ei ole kaikilta osin tasapainossa.

Epämääräistä pahanolontunnetta, motivaation puutetta ja vaikeuksia keskittyä työhönsä. AVAn kysely paljastaa, että suuri osa, 70,9 prosenttia ihmisistä, pitää lomalta paluuta töihin ikävänä asiana. Tuleva kiire ja vapaa-ajan vähyys harmittavat lomalta palaavia.

"Työskentelen hoitajana ja miehitys on jo nyt niin minimissään kuin voi vain olla. Osa omaisista vaatii erityiskohteluita omalle äidilleen tai isälleen tajuamatta, että se on muilta potilailta pois. Työni on juuri nyt hyvin stressaavaa ja fyysisesti kuormittavaa. Töiden jälkeen on huono omatunto, kun toivoisi että aikaa olisi potilaille ja omaisille enemmän."

"Mikä sen ihanampaa, kun on kesäloma ja saa olla perheen kanssa. On kiva tehdä pihatöitä ja remontoida omakotitaloa. Kun työt alkavat, ei jaksa tehdä paljon mitään ylimääräisiä kotitöitä. Kesälomat ovat vain niin lyhyitä."

"Taas tuntuu siltä, ettei ole aikaa eikä jaksamista tehdä mitään, kun on vuorotyö jossa ei koskaan ole säännöllistä rytmiä. Stressi taas kasvaa, kun pitäisi joka paikkaan revetä. Odottelen jo syyslomaa kuin kuuta nousevaa."

Harjoittele läsnäolon taitoa

Kymmenen Uutisten haastatteleman työterveyslaitoksen psykologi Mikael Sallisen mukaan lomalta paluuseen liittyvät negatiiviset tunteet liittyvät muutokseen, joka yleensä ahdistaa. Jos töihin palaaminen tympii, se kertoo mitä luultavimmin vain siitä, että on irrottautunut hyvin työstään loman aikana.

Työhyvinvointivalmentaja ja life coutch Inka Labba suhtautuu lomaltapaluustressiin kriittisemmin. Labban mielestä työhön palaamiseen liittyvät negatiiviset tuntemukset voivat kertoa siitä, että oma elämä ei ole tasapainossa.

– Elämme liikaa lomasta lomaan. Arjestakin pitäisi pystyä nauttimaan ja löytämään siitä nautinnon hetkiä, hän sanoo.

Labba muistuttaa, että ihminen pysyy motivoituneena myös työssään, jos hän on tyytyväinen itseensä ja valintoihinsa. Jos arki ei tyydytä, voi miettiä, mitkä asiat tuottaisivat iloa jokapäiväiseen elämään.

– Tämän jälkeen tulisi miettiä, milloin näitä asioita alkaisi tehdä, etteivät ne jää vain suunnittelun asteella, Labba sanoo.

Elämää pystyy muokkaamaan Labban mukaan halutunlaisekseen myös omalla ajattelulla. Negatiivisen kehän sijaan kannattaa panostaa positiivisiin asioihin, kuten siihen, mitä hyviä asioita työhön liittyy. Tämän lisäksi kaikkien tulisi harjoitella läsnäolon taitoa.

– Menneessä ja tulevassa eläminen vie meiltä hirveästi energiaa.

On hyvä muistaa, että stressikin kuuluu elämään. Positiivinen stressi pistää meidät liikkeelle ja vie meitä eteenpäin. Tasapainoisen elämän avaimet löytyvät Labban mukaan kolmesta asiasta.

– Nämä ovat arvojemme mukainen työ, itsensä kunnioittaminen ja asioiden tekeminen yksi kerrallaan.

Kymmenen Uutiset: Työterveyslaitoksen psykologi Mikael Sallinen kertoo työhön paluusta

AVA, Maarit Rasi

Kuva: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat