Miltä tuntuu palata töihin? Psykologi kertoo, mitä loman jälkeen ei ainakaan pitäisi kokea

Työkaverit ovat parhaita! Tunnistatko"työbestiksesi"tästä listasta? 0:44
Työkaverit ovat parhaita! Tunnistatko "työbestiksesi" tästä listasta?

Työterveyspsykologi kertoo, miten sujuu vaivaton siirtyminen takaisin arkirytmiin!

Lomat on pian lusittu, ja paluu arkeen on monilla edessä. Tavallisesti lomalta tullaan tuttuun paikkaan jatkamaan samoja töitä kuin ennen lomaa. Koska koronapandemia on ajanut kansalaiset etätöihin, moni on kuitenkin ollut pidemmän aikaa pois työpaikalta.

"Kun vanhoihin työrutiineihin taas tottuu, alkavat työtkin rullaamaan"

Työpaikalle paluuseen voi latautua monenlaisia tunteita: kärsimättömyyttä, innostusta ja kenties vähän jännitystäkin, kertoo Terveystalo tiedotteessaan.

– Monille on varmasti helpotus, kun päästään pikkuhiljaa palaamaan normaaliin elämään. Parhaimmillaan työpaikalle ja tuttujen työkavereiden seuraan palaaminen voi tuoda paljon iloa elämään, muistuttaa Terveystalon työterveyspsykologi Outi Pikkuoksa.

Työhön ja normaaliin arkirytmiin palaaminen on iso muutos, ja tavanomaiseen rytmiin pääseminen vie hieman aikaa.

– Vaikka työpaikalle paluuta olisikin odottanut malttamattomana koko kevään, voi h-hetkellä alkaa stressaamaan. Se on täysin luonnollista, sillä ihminen on taipuvainen vastustamaan muutosta. Kun vanhoihin työrutiineihin taas tottuu, alkavat työtkin rullaamaan entiseen tapaansa, Pikkuoksa kannustaa.

Unohtuivatko työasiat? Hyvä loma pyyhkii työmuistin

Kesäloman aikana työmuisti nollaantuu tehokkaasti. Ihmiselle saattaa herätä huoli esimerkiksi siitä, muistaako hän töihin palatessaan enää, mihin työt ennen lomalle lähtöä jäivät.

– Töihin palaamista helpottaa, jos tärkeät tiedot on laittanut muistiin jo ennen lomalle lähtöä. Kun kirjoittaa ylös, missä mennään, voi töihin tullessa vaivattomasti tarkistaa muistiinpanoista, mihin ennen lomaa jäi. Vaikka listojen teko olisi kesätohinassa loman alla unohtunutkin, syksyn töiden listaaminen voi auttaa pääsemään kartalle tilanteesta.

Kesälomien päätteeksi myös unirytmi on usein sekaisin. Koronapandemia ja etätyöt kotona ovat voineet muuttaa unirytmiä erilaiseksi, ja työrytmiin pääseminen voi tuntua hankalalta. 

– Loman lähestyessä loppuaan kannattaa palata pikkuhiljaa normaaliin unirytmiin. Erityisesti viimeinen tunti ennen nukkumaanmenoa on hyvä rauhoittaa, jotta uni tulee helpommin. Riittävä unen määrä riippuu ihmisestä, mutta liian lyhyet unet huomaa arjessa helposti. Keskimäärin tarvitsemme noin 7–8 tuntia unta yössä, Pikkuoksa kertoo.

Työn ei kuulu ahdistaa

Koronapandemian aikana monilla on ollut paljon aikaa pohtia omaa elämää, arvoja ja esimerkiksi työn merkityksellisyyttä. Pikkuoksan mukaan loman loppuessa on luonnollista, että olo on hiukan haikea. Töihin palaamisen ei kuitenkaan kuulu ahdistaa.

– Jos olo on loman jäljiltä palautunut ja rentoutunut, mutta töihin paluun ajatteleminenkin aiheuttaa stressiä, kannattaa pysähtyä pohtimaan, onko kaikki kunnossa. Viihdynkö työssäni? Onko työ omien arvojen mukaista, ja jääkö itsestä huolehtimiselle ja perheen kanssa oleilulle arkena riittävästi aikaa?

Jos työ ei enää tunnu omalta, kannattaa asia ottaa puheeksi esimiehen kanssa. Voisiko työtehtäviä muuttaa sellaisiksi, jotka vastaisivat enemmän omia tavoitteita? Heti ei tarvitse vaihtaa työpaikkaa, vaan erilaisista vaihtoehdoista kannattaa keskustella avoimin mielin.

5 vinkkiä sujuvaan lomaltapaluuseen:

  1. Suhtaudu myönteisesti lomalta palaamiseen. Oma asenne vaikuttaa siihen, miltä töihin tuleminen tuntuu. Töihin palaaminen muuttuu mukavammaksi, kun siihen suhtautuu myönteisesti. Kokeile listata mielessäsi kaikki työhön liittyvät hyvät asiat!
  2. Palauta unirytmi ajoissa ennen töiden alkamista. Rytmiä kannattaa alkaa hivuttaa kohdilleen muutamaa päivää ennen loman loppua, jotta olo on töiden alkaessa virkeämpi. 

  3. Muista taukojen tärkeys! Loman palauttava vaikutus haihtuu herkästi jo muutamassa päivässä – siksi palautumisesta täytyy pitää huolta päivittäin. Varmista, että pidät työpäivän aikana riittävästi taukoja, joiden aikana aivot pääsevät lepäämään.
  4. Mieti, mikä on optimaalisin suhde etätyölle ja lähityölle jatkossa. Osittainen etätyö on tullut jäädäkseen monilla työpaikoilla. Löydät sopivan tasapainon kokeilemalla. 
  5. Pidä lomia pitkin vuotta. Koko vuoden rentoutumista ei kannata jättää pelkän kesäloman varaan! Jaksota lomat mahdollisuuksien mukaan niin, että voit pitää pidemmän yhtäjaksoisen loman lisäksi esimerkiksi muutaman pitkän viikonlopun vapaata. Näin lomalle lähtöön ja töihin palaamiseen lataudu liikaa paineita.

Lähde: Terveystalo

Lue myös:

    Uusimmat