"Se on ensimmäinen merkki..." – tästä tiedät, palauduitko töistä lomalla vai oletko vieläkin ylirasittunut

Pehmeä lasku lomalta töihin 8:21

Kesäloma on usein silloin onnistunut, kun töihin palatessa on lisävirtaa ja lomalla on ehtinyt palautua. Mutta mitä jos tuntuu siltä, ettei palaudukaan? Aiheesta keskusteltiin tiistaina Huomenta Suomessa.

Ravintoloitsija ja kokki Henri Alén ylirasitti itsensä töillä 12 vuotta sitten. Paniikkihäiriön hoitoon käytetyt lääkkeet auttoivat jaksamaan paremmin työstressissä.

Nyt Alén tietää, milloin työ alkaa viedä miestä.

– Sen huomasi siitä, että kroppa eikä pää kestä. Ja luovuushan katoaa, se on ensimmäinen merkki, että paperille ei tule mitään. Oli sitten kirjoittaja ja tai kokki, ajatus ei kulje, Alén kertoo Huomenta Suomessa.

– Tunteet ovat hyviä viestejä, niitä pitää pysähtyä kuuntelemaan ja miettiä, että mitä ne kertovat, eikä vain vaimentaa ja painaa eteenpäin. Nehän voivat tietenkin kertoa monista asioista, mutta yksi vaihtoehto on, että työssä on liian raskasta ja se ahdistaa ja pelottaa, että selviänkö siitä työstä ja taas pitäisi jaksaa, vaikka en jaksaisi, jatkaa Työterveyslaitoksen johtaja Kirsi Ahola.

Mistä tietää, että loma on ollut palauttava?

– Se on täysin luonnollista, että siinä siirtymävaiheessa [lomalta töihin] voi tuntua vähän jähmeältä, koska muutos aina kuormittaa. Viikon jälkeen yleensä työn pitäisi lähteä sujumaan ja tällaiset positiiviset tunteet kertovat siitä, että asiat ovat hyvin. Pitäisi olla kiva palata sinne töihin, sanoo Ahola.

Aholan mukaan loman vaikutus kestää varsin lyhyen aikaa, joten jos töistä pystyy palautumaan myös työpäivien jälkeen, kannattaa miettiä, jos lomaviikkoja jakaisi pitkin vuotta.

Alén kertoo, että ylirasittumisen partaalla ollessaan myös hän silti rakasti työtään ja oli nuorena innokas tekemään töitä. Silloin myös lomat kuluivat helposti töitä tehdessä.

– Minua alkoi ärsyttämään, että enkö nyt pysty tekemään työtä, josta pidän.

Näin palaudut päivittäin

Päivittäisessä palautumisessa on Aholan mukaan ensinnäkin tärkeää se, ettei venytä työpäivän pituutta vapaa-ajan päälle.

– Pitäisi yrittää noudattaa työaikaa ja lähteä ajoissa töistä kotiin. Sen jälkeen ajatukset pitäisi saada irti siitä työtä, se on usein se vaikein.

Ahola suosittelee tekemään jotain täysin erilaista kuin oma työ on, esimerkiksi menemään uimaan, lukemaan kirjaa tai kuuntelemaan musiikkia.

– Monipuolisuus palautumisessa on hyvä eli tarvitaan ihan sellaista budjetoimatonta väljää aikaa, mutta myös jotain fyysistä ja sosiaalista.

Miten asiantuntija itse pitää lomansa? Mitä mieltä Alén on pitkistä kesälomista? Katso vastaukset yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat