Eläkkeet laskevat Euroopassa

Eurooppalaiset joutuvat lähivuosina tottumaan jopa 15 prosenttia nykyistä alhaisempiin eläkkeisiin. Lähes kaikissa suurissa EU:n jäsenmaissa eläkejärjestelmät ovat kriisissä, joka osaltaan hidastaa talouskasvua ja murentaa maiden julkista taloutta.

Itävallassa ja Ranskassa kiista julkisen eläkejärjestelmän tulevaisuudesta on jo kärjistynyt laajoiksi mielenosoituksiksi. Saksassa tilanne on vielä pysynyt rauhallisena.

- Jos poliitikot eivät pysty asiaa ratkaisemaan, on olemassa, että meidän julkinen eläkejärjestelmämme romahtaa, sanoo ekonomisti Dieter Bräuninger Deutsche Bankista.

Liian korkeiden eläkkeiden saajia alkaa olla liikaa kaikissa suurissa EU-maissa ja toisaalta maksajia on liian vähän.

- Tämä tarkoittaa, että eläkkeiden tasoa on laskettava selvästi tulevia vuosikymmeninä. Eläkkeitä pitäisi laskea noin 15 prosenttia niin, että vuonna 2030 keskimääräinen eläke olisi 60 prosenttia työstä saadusta tulosta.

Joka tapauksessa ihmisten pitää jatkossa huolehtia enemmän itse vanhuuden turvastaan. Nykyisten eläkkeiden pienentäminen ei sekään ole enää poissuljettua. Osittain ongelmat tulevat työmarkkinoilta. Huonoina aikoina teollisuus pystyy vähentämään väkeä vain panemalla ihmisiä kalliille varhaiseläkkeelle.

Joka tapauksessa Saksan eläke-, terveydenhuolto ja työllisyysongelmien ratkaiseminen edellyttää jatkossa tuntuvaa yli kolmen prosentin talouskasvua. Ilman sitä EU:n suurimmalla kansantaloudella on edessään raju matokuuri, kaikkien etuisuuksien ja tulotason tuntuva leikkaaminen.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 23.05.2003)

Lue myös:

    Uusimmat