Eläkkeet, bensa, oppivelvollisuus - näitä asioita budjettiehdotus muuttaa

Valtiovarainministeriö on julkaissut tänään budjettiehdotuksen.  

MTV Uutiset kokosi yhteen ehdotuksen pääkohdat.

Bensa kallistuu, liikenteeseen lisää rahaa

Yhteensä liikenneinfrastruktuuriin panostetaan 88 miljoonaa, mistä 38 miljoonaa käytetään tukemaan muun muassa länsimetrohanketta ja Tampereen raitiovaunuliikennesuunnitelmaa. 

Liikennepolttoaineista korotuksia tulee niin bensiinin kuin dieselinkin verotukseen. Myös lämmityksessä käytettävän kevyen ja laivoissa käytettävän raskaan polttoöljyn verokohtelu kovenee.

Autoliiton mukaan autoilijoille kaavailut lisämaksut saavat ihmiset kuluttamaan entistäkin vähemmän. Budjettiehdotus nostaisi ajoneuvoveroa yhteensä 150 miljoonalla ja polttoaineveroa 42 miljoonalla eurolla.

Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen uskoo kuluttajien ensimmäisenä vähentävän vapaa-ajan matkojaan.

– Töissä täytyy käydä, kaupassa joutuu käymään ja asiat joutuu hoitamaan, mutta vapaa-ajan matkat on varmaan se ensimmäinen, Nieminen pohtii. 

Eläkkeisiin 10 euron korotus

Eläkeläisten ostovoimaa tuetaan korottamalla eläketulovähennystä pieni- ja keskituloisilla eläkeläisillä. Kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten eläke nousee kymmenellä eurolla kuukaudessa. 

– Nämä ovat pieniä myönteisiä liikahduksia. Jokainen euro ja sentti on tärkeä erityisesti pieni- ja keskituloisille eläkeläisille. Mutta miten suuria vaikutuksia on sitten todellisuudessa on koko kansantalouteen, niin sitä on aivan mahdotonta arvioida, sanoo Eläkeliiton toiminnanjohtaja Jukka Salminen

Oppivelvollisuus pitenee vuodella

Oppivelvollisuusikää pidennetään 17 ikävuoteen. Tällöin myös kuntien kulut kasvavat, kun nuorille tulee tulee tarjota opiskelumateriaalit yhdeksi lisävuodeksi.

Hallituksen mukaan oppivelvollisuusiän nostamisen kustannusten pitää pysyä sovitussa 15 miljoonassa eurossa.

Kuntaliiton varatoimitusjohtaja Timo Kietäväisen mukaan ikärajan korottaminen kasvattaa kuntien menoja jopa 80 miljoonaa euroa. 

Mikä ihmeen Remontti Oy?

Valtiovarainministeri Antti Rinne on ehdottanut Remontti Oy-hanketta, joka korjaisi huonokuntoisia kiinteistöjä, muun muassa sairaaloita ja homekouluja. Kuntaliiton Kietäväinen näkee hankkeessa sekä hyviä että huonoja puolia. Hänen mukaansa perinteinen kuntahankkeiden investointien avustaminen helpottaisi työttömyystilannetta paljon nopeammin.

– Parempana pitäisimme sitä, että otettaisiin uudelleen käyttöön korjausavustus, jossa 15-25 prosentin valtion rakennusaikaisena avustuksena saataisiin liikkeelle huomattavan suuria hankkeita nopeasti. Se ehtisi helpottaa myös ensi talven työttömyyttä, Kietäväinen sanoo. 

Pk-yrityksille enemmän tukea

Pienille ja keskisuurille yrityksille luvataan enemmän tukea.

– Paras yksittäiskohta on Finnveran käyttöalan laajentaminen. Eli toivottavasti Finnveran on mahdollista tietyissä tilanteissa rahoittaa myös yli 250 työntekijän yrityksiä, sanoo perheyritysten liiton toiminnanjohtaja Matti Vanhanen

Yritysten edustuskulujen verovähennys takaisin

Yritysten edustuskulujen 50 prosentin verovähennysoikeus palautetaan.

– Hyvä, että tässä tuli järki käteen. Yhteiskunta on muuten toiminut sen puolesta, että matkailu- ja ravintoelinkeino esimerkiksi Lapissa kehittyisi - niin sitten tehdäänkin päätös, joka romuttaa tätä kaikkea. Jokainenhan tietää, että tässä edustusmenokysymyksessä on ennen muuta kyse matkailun edistämiseen liittyvästä kysymyksestä, Matti Vanhanen kertoo. 

Tupakan, makeisten ja polttoaineiden verotus kiristyy 

Tupakka ja makeiset kallistuvat todennäköisesti myös ensi vuonna. Budjettiehdotuksessa kiristetään tupakan ja makeisten valmisteveroa

Lue myös:

    Uusimmat