Mainos

Eläkeyhtiö Varma: Cayman-saarten sijoituksissamme ei moraalista ongelmaa

Eläkeyhtiö Varmasta kerrotaan Finnwatchin raporttiin liittyen, että yhtiöllä on esimerkiksi Cayman-saarilla paljon sijoituksia.

Kansalaisjärjestö Finnwatch julkaisi tänään selvityksen, jonka mukaan työeläkeyhtiöt sijoittavat yleisesti veroparatiiseihin.

– Käytännössä suurin osa hedge-rahastoista ei-yhdysvaltalaisille sijoittajille on rekisteröity Cayman-saarille, sijoitusjohtaja Reima Rytsölä sanoo.

Eläkeyhtiöt tarvitsevat Rytsölän mukaan hedge-rahastoja salkun hajauttamiseen. 

Hedge-rahastot ovat monimutkaisia rahastoja, joiden tarkoituksena on saada sijoitetulle pääomalle mahdollisimman tasaista tuottoa myös huonoina aikoina.  

Varma ei näe ongelmaa siinä, että se käyttää sijoittamisessa esimerkiksi Cayman-saarille rekisteröityjä hedge-rahastoja, koska verotus on yhdenkertaista ja yhtiön tavoitteiden mukaista on, että verot maksetaan viimeistään eläkkeissä Suomeen.

Rytsölän mukaan Varma ei edes pystyisi sijoittamaan suoraan yhdysvaltalaiseen hedge-rahastoon, koska yhtiö ei ole yhdysvaltalainen.

 –  Yhdysvaltain verottaja voisi katsoa, että sijoittajatahon liiketoiminta olisi veronalaista tuloa Yhdysvalloissa, Rytsölä sanoo.

Hän huomauttaa, että Yhdysvallat on hyväksynyt toimimisen niin sanotuissa veroparatiiseissa.

 – Eli hyväksynyt sen, että ulkomailta tullut raha sijoitetaan näiden yhtiöiden kautta suurelta osin Yhdysvaltoihin ja se hyödyttää (sitä kautta) heidän kansantalouttaan, Rytsölä kuvailee.

Veroparatiiseihin sijoittamista on pidetty moraalisesti arveluttavana keinona kiertää veroja. Rytsölä ei pidä veroparatiiseihin sijoittamista suurena moraalisena ongelmana.

 – Toisaalta ymmärrän ja toisaalta en ymmärrä argumenttia. Ymmärtäisin sen, jos Yhdysvallat kokisi tämän jotenkin ongelmalliseksi heille. Hehän pystyisivät muuttamaan sitä koska vaan, jos he haluaisivat, hän huomauttaa.

– Suurempana moraalisena ongelmana pidän sitä, jos operatiiviset yritykset kierrättävät aggressiivisesti saatuja tuottoja verotehokkuuden maksimoimiseksi, eivätkä maksa lainkaan veroa siihen maahan, missä toiminta tapahtuu. Kevyen verotuksen maihin rekisteröidyissä rahastoissa ei ole tästä kyse.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.