Mainos

Eläkeneuvotteluissa sopu häämöttää sittenkin?

Kriisitunnelmissa käydyissä eläkeneuvotteluissa on MTV:n uutisten tietojen mukaan sittenkin häämöttämässä sopu, vaikka kiistely ns. eläkeputken poistamisesta jatkuukin. Ay-liike ei tule hyväksymään vaatimusta eläkeiän kynnyksellä olevien työttömyysturvan heikennyksistä, vaan tilalle etsitään muita ratkaisuja

Silti neuvottelulähteistä kuvataan, että "sopu on viittä vaille valmis". Työnantajapuoli on antanut periksi esimerkiksi vaatimuksestaan, jonka mukaan 63 vuotiaana eläkkeelle jäävillä pitäisi olla takanaan 40 vuoden työhistoria.

Sopuratkaisua edistää neuvottelulähteiden mukaan paljon, että Jukka Ahtelan johtama työelämä-työryhmä pääsi viime yönä omista esityksistään yhteisymmärrykseen. Sen myötä myös Jukka Rantalan eläketyöryhmän uskotaan saavuttavan ratkaisun vaikeuksista huolimatta.

Sailas: Tämä ei riitä

Eläkeiän nostamiseen johtaneissa ratkaisuissa on laskettu, että Ahtelan työryhmän esitykset tuovat työuriin noin vuoden pidennyksen. Kun vuoden 2005 eläkeratkaisujen lasketaan pidentävän työuria puolellatoista vuodella ja vuoden takainen sosiaalitupo neljällä kuukaudella, merkitsisi se yhteensä jo kolmen vuoden pidennystä työuriin.

Se on ollut myös eläketyöryhmien tavoite.

Ay-liikkeen laskelmien mukaan lisäpäiväoikeuden poistamisella olisi työurien pidentymiseen vain yhden kuukauden merkitys, eivätkä palkansaajajärjestöt tule esitystä sellaisenaan hyväksymään.

Selkeästi tyytymättömin eläkeneuvottelujen tulokseen on ollut neuvottelulähteiden mukaan valtiota edustava valtiovarainministeriön valtiosihteeri Raimo Sailas. Sailaksen kerrottiin tänä aamuna pohtineen, että työtyhmien esitykset "tuskin riittävät hallitukselle" ja että niistä puuttuvat rakenteelliset uudistukset.

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) tapaa työmarkkinajärjestöjen edustajat illalla, kun työryhmien saavutukset esitellään hallitukselle.

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.