Eläkeneuvottelijat: Eläkeratkaisua turha odottaa huomiseksi

Työmarkkinajärjestöt neuvottelevat parhaillaan eläkeuudistuksesta.

Ratkaisua on odotettu jo huomiseksi, jolloin hallituksen budjettiriihi alkaa. Takarajasta ei kuitenkaan ole kyse.

Elinkeinoelämän Keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ovat molemmat sitä mieltä, että huomiseen budjettiriiheen on turha odottaa ratkaisua eläkeiästä.

– Voin sanoa, että asioita on niin paljon auki, että huomenna aika ihme pitää tapahtua, että olisi valmista. Aina välillä neuvottelut nytkähtelevät nopeastikin eteenpäin ja kaikki on mahdollista, mutta tarkoitus olisi syksyyn mennessä saada ratkaisu aikaiseksi. Sisältö on tärkeämpi kuin muutama päivä tai viikko, kertoo Lauri Lyly MTV:n Huomenta Suomessa.

– Ratkaisun sisältö on meille tärkeämpi kuin aikataulu. Aiemman ilmoituksen mukaisesti tavoittelemme ratkaisua tämän syksyn aikana. Huomisesta takarajasta sen verran, että en tiedä mistä se on annettu, emmekä ole siihen sitoutuneet, Jyri Häkämies komppaa Lylyä.  

Eläkeuudistus voimaan vaiheittan

Viime vuonna suomalaiset jäivät eläkkeelle keskimäärin 60,9 vuotiaina. Eläkeuudistuksen ohessa on puhuttu noin kahdesta vuodesta ja kahdesta miljardista eurosta.  Eläkeuudistuksen tavoitteena on nyt 62,4 vuotta.

– Pitää muistaa että tavoitellaan tätä, koska vaihtoehto on paljon huonompi. Pitkälle tulevaisuuteen asteittain voimaantuleva eläkeuudistus on paljon parempi. Minusta tuntuu, että aika moni eläkeiän kynnyksellä oleva on huolissaan siitä, että yhdessä yössä eläkeikä muuttuu. On hyvä todeta, että me teemme uudistusta, joka tulisi voimaan 2017, jos eduskunta niin päättää, ja silloinkin vaiheittain vuosi kerrallaan, Jyri Häkämies sanoo.

– Ikääntyviä pitäisi myös työllistää. Asenne yrityksissä pitäisi myös muuttaa, muistuttaa Lyly.

– Pidän myös 62,4 vuoden eläköitymisikää vuoteen 2025 mennessä ihan mahdollisena. Olemme tulleet 1,5 vuotta eteenpäin eläkeiässä viimeisinä 5-6 vuotena. Meillä on kymmenen vuotta jäljellä j a toiset 1,5 vuotta pitäisi saada, niin en pidä mahdottomana, mutta se vaatii paljon, Lyly jatkaa.

SAK:lle on 3-4 tärkeää asiaa liittyen eläkeratkaisuun, toteaa Lyly. Tavoitteena on saada eläkeratkaisu seuraavaksi 10-20 vuodeksi.

– Tietenkin he, jotka ovat tehneet pitkän työuran, että he pääsevät kunniallisesti eläkkeelle. Sitten nuorten eläkelupaus, eli me halutaan turvata myös tämä puoli, jotta nuoret voivat luottaa järjestelmään. Työttömien osalta se, että heitä ei haluta pudottaa tyhjän päälle.

Hallituksella asioita kesken

Lyly ja Häkämies ovat molemmat huolissaan huomisesta hallituksen budjettiriihestä, Molempien mielestä hallituksen omissa käsissä olevat asiat ovat huolestuttavasti kesken.

– Eläkeuudistus on yksi osio kestävyysvajeen ratkaisemisessa. Kaksi muuta ovat kuntien tehtävien karsiminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus. Nämä maan hallituksen omissa käsissä olevat asiat selvästi näyttävät olevan nyt huolestuttavassa tilassa. Esimerkiksi kuntien tehtävien karsiminen on vasta puolitiessä. Ehkä sen takia pallo on heitetty meille, Häkämies peilaa tilannetta.



Lue myös:

    Uusimmat