Mainos

Eläkeläisvaltaisten kuntien määrä kasvaa nopeasti

Eläkeläisvaltaisten kuntien määrä kasvaa kovaa vauhtia. 30 vuoden päästä joka kymmenennen kunnan asukkaista lähes puolet on eläkeikäisiä.

-

Kuntien taloudelle ikäkehitys merkitsee kaikkien aikojen haastetta. Kovimman haasteen edessä on kolmentuhannen asukkaan Puumala Etelä-Savossa, jossa joka neljäs kuntalainen on nyt eläkeiässä. Palvelukeskuksen paikat ääriään myöten täynnä. 65 vuotta täyttäneitä on Puumalassa enemmän kuin kunnissa keskimäärin, mutta talouden kannalta tilanne on vielä siedettävä.

Kolmenkymmenen vuoden päästä peräti joka toinen vastaantulija on eläkeläinen ja Puumalan talous tosi paikan edessä. Kriisitunnelmissa ei silti eletä. - Jos ennuste toteutuu, niin lasten ja nuorten tarvitsemat palvelut vähenevät ja niitä resursseja voidaan siirtää taas vanhustyöhön, sanoo vs. kunnanjohtaja Anne Julin. Julinin mukaan veröäyriä ei kuitenkaan Puumalassa tarvitse nostaa, sillä tarkoituksena on panostaa palveluiden edulliseen ja tarkoituksenmukaiseen järjestelyyn.

Suomalaisista eläkeikäisiä on nyt kuudesosa, mutta kolmenkymmenen vuoden kuluttua osuus nousee Tilastokeskuksen laskelmien mukaan neljännekseen. Kuntia, joissa eläkeläisten osuus ylittää 40 prosenttia, on muutaman vuosikymmenen päästä 46. Peräti kahdessa kolmasosassa kunnista eläkeläisten osuus on vähintään kolmannes.

Mm. Puumalassa tarvitaan nyt hyviä neuvoja vanhustenhuoltoon. - Jo 10 vuoden kuluttua tarvitaan lisää paikkoja ja lisää henkilökuntaa siinä määrin, että siihen täytyy jo nyt ruveta valmistautumaan ja miettimään, sanoo sosiaalijohtaja Saara Pesonen.

Eläkeläisvaltaiset kunnat ovat pieniä ja pääosin maatalousvaltaisia ja suurin osa niistä sijaitsee Itä- ja Pohjois-Suomessa. Toisessa ääripäässä ovat uuden teknologian ammattilaisia työllistävät kunnat sekä pääkaupunkiseutu naapureineen. Nuorinta väki on Oulunsalossa - nyt eläkeikäisiä on viisi prosenttia, 30 vuoden päästäkin vain viisitoista.
(MTV3)

(Kymmenen uutiset 19.02.2002)

Kuntakohtaiset väestöennusteet ovat luettavissa mtv:n nettisivuilta osoitteestawww.mtv3.fi/elakekunnat

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.