Eläkebuumi kiihtyy: lähes joka kolmas kuntatyöntekijä jää eläkkeelle tulevien kymmenen vuoden aikana

Monet kunnat käyttävät sote-palveluihin enemmän rahaa kuin on tarve 2:05
Monet kunnat käyttävät sote-palveluihin enemmän rahaa kuin on tarve

Miltei joka kolmas nykyinen kuntatyöntekijä jää eläkkeelle tulevien kymmenen vuoden aikana, selviää julkisen alan työeläkevakuuttajan Kevan uusimmista ennusteista.

Tämä tarkoittaa yli 170  000:ta työntekijää.

Valtion työntekijöiden keskuudessa Keva ennustaa osuuden olevan vielä suurempi, eli useampi kuin joka kolmas eläköityy vuoteen 2029 mennessä. Eläköityjiä olisi valtiolla noin 35  000.

Ennusteessa on tarkasteltu vuoden 2018 lopun työ- ja virkasuhteisten työeläkevakuutettujen arvioitua siirtymistä vanhuus-, osatyökyvyttömyys- ja työkyvyttömyyseläkkeelle. Mukana tarkastelussa ovat myös erilaisilla vapailla olevat työntekijät, mutta tulevaisuudessa työnsä aloittavia uusia työntekijöitä ei ennusteessa ole huomioitu.

Kunnan koko vaikuttaa vanhuuseläkkeiden määrään

Eläköitymisen tahti vaihtelee ammattiryhmien ja kuntakoon mukaan. Keva arvioi, että vanhuuseläkkeelle jäädään eniten opetusalan ja lastenhoidon johtajien sekä ylilääkärien ja osastonhoitajien ammattiryhmissä. Nämä tehtävät painottuvat tyypillisesti työurien loppuvaiheille.

Mitä pienempi kunta on kyseessä, sitä suurempi osuus vakuutetuista on Kevan ennusteen mukaan jäämässä seuraavien kymmenen vuoden aikana vanhuuseläkkeelle. Sen sijaan arviot työkyvyttömyyseläkkeistä eivät vaihtele kunnan koon mukaan.

Työkyvyttömyyseläkkeitä Keva ennakoi suhteellisesti eniten maatalouslomittajille, kehitysvammaisten hoitajille ja henkilökohtaisille avustajille. Osatyökyvyttömyyseläkkeelle arvioidaan jäävän eniten välinehuoltajia, sosiaalialan hoitajia ja kätilöitä.

Vähiten työkyvyttömyyseläkkeitä Keva ennustaa alkavaksi peruskoulun ja lukion opettajilla, luokanopettajilla, johtaja-ammateissa sekä palomiehillä.

Aloilla jo valmiiksi työvoimapulaa

Kevan toimitusjohtaja Timo Kietäväinen sanoo tiedotteessa pitävänsä erityisen huolestuttavana työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyvien määrää ja kohdentumista aloille, joilla on jo valmiiksi työvoimapulaa.

Yksi esimerkki tällaisista aloista on hoiva-ala.

– Luvassa on jättimäinen murros hoiva-alan työvoimatarjonnassa, Kietäväinen kertoo.

Toimitusjohtaja arvioi, että eläköitymiset uhkaavat kuntien kykyä tuottaa palveluita erityisesti alueilla, joiden asukasmäärä kutistuu.

– Edessä olevan työvoimapulan ehkäisemiseksi on uudistettava opiskelijapaikkojen kohdentumista, lisättävä työperäistä maahanmuuttoa ja edistettävä eläkeläisten työhön osallistumista sekä lisättävä osatyökykyisten mahdollisuuksia työhön osallistumiseen, hän korostaa.

Maakuntakohtaiset ennusteet Keva julkaisee helmikuun puolivälissä.

Lue myös:

    Uusimmat