Eläinlääkäri varoittaa lemmikin henkeä uhkaavasta talvisesta vaarasta: ”Johtaa valitettavasti aika usein kuolemaan”

Kissojen ja koirien tapaturmat 9:53
Pösö-koira jäi auton alle ja Sulo-kissa tippui rappuset alas. Onneksi molemmat selvisivät.

Huomenta Suomi Extrassa käsiteltiin keskiviikkona kissojen ja koirien tapaturmia. Omaeläinsairaala Mevetin eläinlääkäri Niina Murto kertoi, mitkä ovat yleisimpiä lemmikeille sattuvia onnettomuuksia.

Lemmikille sattunut onnettomuus on omistajalle kova paikka, josta moni tuntee syyllisyyttä. Riskien ennakoiminen ja nopea hoitoon hakeutuminen pienentävät lemmikin riskiä menehtyä saamiinsa vammoihin.

Osa tyypillisistä tapaturmista on lieviä. Koirille sattuu monesti pieniä kynsivammoja tai haavaumia esimerkiksi metsässä lenkkeillessä, toisen koiran kanssa tapellessa tai muuten vain leikin tiimellyksessä. Silmävammoille alttiita ovat etenkin rodut, joiden silmät ovat ulkonevat.

Kissojen tapaturmista tyypillisimpiä ovat erilaiset tippumiset ja murtumat. Esimerkiksi kesäisin auki unohtunut kerrostaloasunnon ikkuna tai avoin parveke voivat johtaa siihen, että sisäkissa tippuu useita kerrosvälejä. Siinä voi käydä huonosti. Ulkona taajama-alueella liikkuva kissa puolestaan on suuressa riskissä jäädä auton alle.

Arkiset asiat voivat myrkyttää lemmikin

Myrkytykset ovat suhteellisen yleisiä sekä kissoilla että koirilla.

Koirilla nähdään tyypillisesti suklaan, viinirypäleiden, rusinoiden tai ksylitolituotteiden aiheuttamia myrkytyksiä, eläinlääkäri Niina Murto kertoo.

Kissoille puolestaan liljakukat ovat myrkyllisiä, minkä vuoksi niitä ei pitäisi kissatalouksista löytyä.

Talven tullen lemmikinomistajien kannattaa pitää huolta, etteivät kissat tai koirat pääse käsiksi jäätymisenestoaineeseen. Esimerkiksi autojen jäähdytysnesteissä käytetty etyleeniglykoli on lemmikille todella myrkyllinen aine, jonka makea maku kuitenkin houkuttelee maistamaan.

– Se johtaa valitettavasti aika usein kuolemaan, jos ei välittömästi osaa hakeutua hoitoon, Murto sanoo.

Videolla kerrotaan Pösö-koiralle ja Sulo-kissalle tapahtuneista vakavista onnettomuuksista, joista molemmat onneksi selvisivät.

Lue myös:

    Uusimmat