Eläimiä Suomeen riskimaista - salakuljettaja ottaa hengenvaarallisen riskin

Epäilyt altistumisista rabiekselle eli raivotaudille ovat kasvussa Suomessa.

Samalla rabieksen estohoitojen yhteiskunnalle aiheuttamat kulut ovat nousseet.

Rabies on tappava virustauti, jonka estohoito on aloitettava heti silloinkin, kun altistumista vain epäillään. Yhteiskunnalle yksi hoitosarja maksaa noin kaksituhatta euroa. Vuodessa hoitoja saa jopa 70 ihmistä.

Yksi suurimmista syistä altistumisepäilyjen lisääntymiseen on se, että lemmikkien tuominen ja salakuljettaminen Suomeen riskimaista on yleistynyt.

- Salakuljetetun lemmikin ostava ottaa riskin hengenvaarallisen taudin tarttumisesta läheisiin ja sen leviämisestä suomalaisiin eläimiin, toteaa infektiolääkäri Katariina Kainulainen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.

Viranomaiset eivät myöskään kannusta katukoirien pelastamiseen yhdistysten kautta ulkomailta. Rabieksen itämisaika on pitkä, eikä jo tartunnan saaneen eläimen rokottaminen estä taudin puhkeamista.

- Hollannissa todettiin tänä syksynä rabies kahdella bulgarialaisesta koiratarhasta tuodulla, rokotetulla pennulla. Yhteensä 48 ihmistä sai rokotushoidon. Suomessa vastaava tapaus maksaisi yhteiskunnalle jopa 100 000 euroa, Kainulainen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat