Eläimet osaavat vältellä sairaita yksilöitä luonnostaan – osa käyttää turvavälejä jopa epidemioiden ennaltaehkäisyyn

Tuomas kuvasi satumaisen näyn mökkimatkallaan – kymmenet muurahaispesät komistivat tien reunaa toisensa perään: ”Piti ihan kääntää auto ja käydä katsomassa uudelleen” 0:28
Video: Tuomas kuvasi satumaisen näyn mökkimatkallaan – kymmenet muurahaispesät komistivat tien reunaa toisensa perään: "Piti ihan kääntää auto ja käydä katsomassa uudelleen"

Ihmiset ovat tänä vuonna joutuneet tottumaan uusiin sosiaalisiin tapoihin, joista yksi näkyvimmistä on ollut etäisyyden pitäminen toisiin ihmisiin ja eristäytyminen pienimpienkin sairausoireiden ilmaantuessa. Vaikka ihmisille tämä onkin uutta, eläinkunnassa sairaiden välttely ja turvavälit ovat jo vanha juttu.

The Nature Conservancy -järjestön teettämässä tutkimuksessa havaittiin, että nuijapäät ovat erinomaisia välttelemään sairaita lajikumppaneitaan.

Kun härkäsammakon nuijapäiden joukkoon laitettiin sairastunut yksilö, terveet lajikumppanit pysyttelivät siitä mahdollisimman kaukana.

Ne pystyivät haistamaan yksilön, joka kantoi taudinaiheuttajia. Niille annettiin vaihtoehtoisia liikkumiskeinoja, mutta ne pysyttelivät kaukana sairaasta yksilöstä.

– Kun pakotimme osan pysymään lähellä sairastunutta nuijapäätä, todennäköisyys tartunnalle nousi. Ja sitä enemmän, mitä lähempänä ne olivat toisiaan, sanoo tutkimuksen johtaja Joseph Kiesecker  CNN:lle.

Myös altistuneita välteltiin

Samankaltaisia tutkimuksia on jo tehty vuosikymmeniä, sillä niiden avulla on selvitetty tautien leviämisen mekanismeja. Se auttaa myös ymmärtämään, miten taudit leviävät ihmisten välillä. Muun muassa hummerit haistavat tauteja lajikumppanin virtsasta ja välttelevät niiden läheisyyttä.

Myös Suomessa yleinen sokerimuurahainen ottaa etäisyyttä sairastuneeseen lajikumppaniin.

Bristolin yliopiston tutkijat istuttivat muurahaisiin sienitaudin ja laittoivat ne terveen muurahaiskolonian sekaan. Muurahaiset alkoivat välttelemään sairaita muurahaisia ja lisäksi myös niitä, jotka olivat altistuneet sen seuralle.

Turvaväleillä ennaltaehkäistiin epidemian leviämistä

Mielenkiintoinen havainto oli myös se, että terveet muurahaiset alkoivat pitää etäisyyttä myös toisiinsa.

– Uskomme sen olevan ennakoiva turvatoimi, jotta riski epideemiselle leviämiselle kolonian sisällä laskee. Kuten sosiaaliset rajoitukset, joita me sovellamme meidän yhteisöissämme rajoittaaksemme koronaviruksen leviämistä, tutkija Nathalie Stroymeyt kertoo.

Tutkijoiden mukaan käyttäytymisellä onkin merkittävä vaikutus epidemioiden, kuten koronaviruksen, leviämiseen.

– Nuijapäät eivät pysty lukemaan tai katsomaan uutisia, joissa niille kerrotaan tästä asiasta. Ihmiset pystyvät, tutkija Kiesecker huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat